Friday, July 25, 2014

Balik kampung jom???

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

yeyyy.. harini last keje sebelum cuti.. yeyyy, yeyyy.. yeyyy...!! rase cam nak lompat bintangg jee.. tengok facebook pun ramai yang dah update status takde mood nak keje.. area johor, kedah, penang, terengganu, kelantan, ade yang dah start cuti kannn.. mesti tengah kemas-kemas umah sambil dengar lagu raye kann?.. 

insyaAllah, Isnin nanti kite rayeee.. dah dapat bayangkan dah, tart nenas yang melting dalam mulut, almond london yang choki-choki tu, kuah kacang yang pedas-pedas sikit tuu.. Syedapnyee!!

time-time ni semua sibuk kemas umah kann, masukkan kuih dalam balang paling bestt.. ika pun suke. tapi suke susun balang kuih atas meja. kena susun cantik-cantik. 

kalau cite pasal balik kampung lak, ika suke balik petang.. pastu suke bukak puase kat RNR.. best je suasana dia. pernah siap bentang karpet atas rumput, sane ade satu family, sini ade satu family.. ala-ala cam kat dataran merdeka. tapi kena g kat RNR yang best la.. hee.. pastu kalau kebetulan balik kampung time malam raye, dengar takbir dalam kete. bessttt...!

pastu kalau dah sampai kampung, dah sampai je kawasan kampung, terus bawak kete slow-slow, bukak tingkap, dengar lagu raya. tengok kanan kiri rumah yang ade pelita tu, best... syahduuu je rase.. pastuuu.. malam-malam lak, main bunga api ngan budak-budak. tapi kadang tu rase cam lebih over dari budak.. hee.. atok neneekkk..! tunggu kepulangan cucumu yang gedik ni tauu.. (korang doakan perjalanan ika n family selamat pergi and selamat balik tauu..) 

korang mesti cuti lame kann?.. ika cuti jaapp je.. hurrmmm.. raye kan sebulan, cuti raye nak sebulan bole tak bos?.. 



selamat hari rayeeee semuaaa...!!

kalau suke, LIKE saje..

Thursday, July 24, 2014

interview. temuduga penolong penguasa penjara KX27.

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

haii sumee.. pada yang dapat panggilan SPA untuk jawatan KX27 penolong pegawai penjara haritu, kan mula-mula haritu exam online ditangguhkan, pastu dibatalkan lak, kire kite semuaaaa lulus ujian online tu.. pastu nanti kite terus kena interview ngan panel. tarikh dia tak bagi lagi, tadi SPA tercinta bagi mesej, dah bole cek dekat website untuk tarikh interview..



ok, dah bole mula rase takut sikit-sikit.. doakan ika ye kawan-kawan semuaa.. taknak study lagi bole tak?.. heee.. perangai study last minit memang dah jadi kebiasaan untuk budak ni.. hee.. err, ade yang same ngan ika takk?.. 

GOOD LUCK!!




kalau suke, LIKE saje..

Tuesday, July 22, 2014

cari persamaan antara 2 gambar..

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Huuu.. rase cam lame tak hapdet.. busy sangat.. nak tanyeeee.. ape perbezaan antara 2 gambar kat bawah ni... hee

 gambar 1

gambar 2.

cepat-cepaattt.. sape dapat jawap... hihi..

kalau suke, LIKE saje..

Friday, July 18, 2014

MH17

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

malam tadi, tengah tido, pastu ika terjage kul 3pagi. memang dah biasa kalau terjage malam, mesti tengok phone. sekali terbace status kat fb, "Its really look silly when local TV news is not even reporting on the MH flight crash...not even a news strip...CNN is doing" pastu scroll bawah-bawah lagi, pastu terbace lagi, "al fatihah untuk semua penumpang MAS". 

ika dah macam ehhh... MH370 dah jumpa ke?.. dah la mamai-mamai time tu.. scroll-scroll lagi, pastu baru bace kes baru rupenye.. MH17.. tapi time tu blur-blur lagi, tak tau flight dari mane ke mane.. pastu tidur balik. mintak-mintak la ni semua mimpi jee... :(

bangun tidur, tengok fb lagi, baru tau flight dari Amsterdam ke Malaysia.. Terus bukak radio HOT FM, Allahhh.. sedihnye lagu-lagu.. rase sayuu je.. macam mane la keadaan, perasaan keluarga penumpang.. ika sendiri kerja dalam bidang airlines, memang terkesan sangat.. MH370 hilang masih misteri, sekarang MH17 pulak.. 

lagi bertambah sedih, bila orang yang tak tau cerita tunding jari sane sini, salahkan pihak tu, salahkan pihak ni.. malaysia, tolong jangan dipolitikkan benda yang tak sepatutnya. Tak perlu untuk jadi FBI tak bertauliah. daripada tambah dosa, lebih baik berdoa supaya  keluarga mangsa diberikan kekuatan.



TERSALAH TEMBAK katenye.. kesian mangsa yang tak bersalah.. Urghhh... kejam!!!


kalau suke, LIKE saje..

Thursday, July 17, 2014

Bos belanja bukak puasa..

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

hari isnin haritu, company ade buat majlis buka puasa kat Big Apple Restaurant kat Berjaya Times Square Hotel. Buffet giteww.. Gabungan branch kajang, branch subang, ngan KL. Mula-mula ingatkan kat big apple donut tu.. hee.. salah rupenye... 




 *makan tak tengok orang kanan kiri dah.. 










makan sampai kenyang-kenyang.. buffet ni sorang RM108 kalau dewasa. kalau budak tak pasti lak berapa. makanan not bad.. sedaappp.. boss, belanja la lagi.. hee.. tahun lepas kat shogun, taun ni kat big apple restaurant, next year mintak-mintak la restoran berputar KLCC lak.. (mau bos putar-putarkan kepala aku ni..hihi)..

kalau suke, LIKE saje..

Wednesday, July 16, 2014

busy. tak sempat BW.

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

kebiziaaaannn.. tak sempat update blog. tak sempat nak BW. tak sempat nak reply komen. tak sempaaattt.. semua tak sempaatt.. haisshhh.. tinggalkan URL blog korang kat bahagian komen, nanti ika BW.. tq..




SEKIAN

kalau suke, LIKE saje..

Friday, July 11, 2014

Sampai Bilaaa.. :(

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

korang, korannggg.. nak ngadu niii.... ingat lagi kann, yang tanah mendap kat kl yang dekat ngan times square tu?.. disebabkan tanah mendap tu la, ika kena jalan jauuuhhh nak g balik keje.. :(

bukan nak merungut, tapi kire lebih kurang cam merungut gak la.. dulu jalan kaki dalam 5 minit je.. sekarang ni 15-20minit berjalan.. bulan-bulan puase lak tu.. dugaan betul..

yang kaler merah tu jalan kaki dalam 15minit.
yang kaler biru tu jalan yang biase ika lalu, 5 minit.
yang kaler oren tu jalan kaki lebih kurang 20 minit.


kalau nak naik monorel pun, monorel dari imbi ke hang tuah tutup.






sampai bileee laaa... :(

jalan tu, berdebu gilee... bahaye lak tu.. hurmmm.. T_T.. nak tak nak, kena lalu gak kan... ok, nak ngadu tu jeee... babaii..




kalau suke, LIKE saje..

Thursday, July 10, 2014

Kejadian harini n CPUV ke 2

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Entry kosong je. Ade 2 news untuk harini. 1 bad news, 1 good news. yang bad news nye, harini kesihatan kurang memberangsangkan. cerry berry. berulang kali g balik jumpa Mr Tan**s. dugaan puasa kan.. semalam mase bukak puasa, beli makanan kat bazar je.. tak tau ape yang silap makan.. ni nak blogwalking pun tak semangat sangat. tapi tetap balas jejak. lembik lemah longlai gemalai dah rase. haishhh.. -_-'

good news lak, Mr Nuff bagi lagi 1 CPUV.. alhamdulillah.. CPUV ke 2.. :)


Kali ni dapat Oreo transformers lak.. mekaceh sape-sape yang rajin mengklik ataupun terklik iklan-iklan kat sini.. Tinggalkan jejak, nanti ika singgah balik blog korang.. 

babaiiii..

kalau suke, LIKE saje..

Wednesday, July 9, 2014

jawapan soalan semalam

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

semalam ika ade tanye kaann berapa nilai duit syiling besaaaar yang besaarrr gile tu kan?.. takde sape jawab betul.. baru ingat nak bagi hadiah.. heee.. ni jawapan dia...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

RM25!! sempena 25tahun merdeka.. means, duit ni tahun 1982.. ika pun tak lahir lagiii.. 

agak-agak kalau duit besar camni, berapa besar tabung duit syiling kite kan?.. mungkin camni kot...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
hihihihihi....

babaaaiii... :)

kalau suke, LIKE saje..

Tuesday, July 8, 2014

Duit syiling Besar, pernah tengok tak?..

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Pernah tengok tak benda rare. yang susah nak jumpa. yang susah nak dapat?.. nah ni, tengookk..

.
.
.
.
.
.
.
.
 besaaaa kaaannn?.. syiling sekarang pun paling besar, 50sen kan, ni cam 3kali ganda duit 50sen tu..
besar dan beratt.. 

cer tekaa, berapa ringgit duit syiling besa tu.. teka dulu, nanti ika bagitau jawapan..

SEKIAN.



kalau suke, LIKE saje..

Saturday, July 5, 2014

first cpuv.. mekaceh nuff

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Alhamdulillah, rezeki sangat-sangat. semalam dapat good news peperiksaan online pegawai penguasa penjara dibatalkan. dah boleh get ready untuk interview dengan panel. dah bole mula rase takut sikit-sikit. takut yang banyak-banyak tu bole simpan untuk interview tu nanti. 

ni cite petang semalam laa.. ika memang suke tengok nuffnang. nak tengok berapa uv. ngade kan?. ika sebenarnya dah blogging dari 2011 lagi.. time tu pakai wifi umah jiran sebelah yang baik hati.  pastu, pas pindah rumah jiran sebelah takde wifi, and ika pun dah dapat kerja, mase tu makin kurang. 

2012, ika jenguk balik blog, nak delete entry tak sepatutnya. tapi terdelete salah. banyaaakk lak tu.. huu.. sedeyyy..

2014 ni, baru tetibe cam nak berblog balik.. baru setengah bulan berblog.. tu yang kemain excited tengok nuffnang stats setiap harii.. sekalii...


alhamdulillah, cpuv pertama untuk blog yang ntah pape ni.. waahh, kecoh kan minah ni.. orang dah berpuluh kali dapat tak kecoh punnn, ika baru sekali kecoh-kecoh lak.. ek eleehhh.. rase cam nak tampar lelaju takk?..

hee.. jangan la tampar sayeee.. saye nak share jee... dulu ika rajin blogwalking sana sini, buat contest, rajin join segmen, rajin ping entry kat facebook, sekarang dah kurang. sebab kadang-kadang tak sempatt.. 

syukurr, sebab ade orang yang dah blog bertahun-tahun, tunggu-tunggu nak dapat cpuv, tapi tak dapat. memang la, niat berblog bukan untuk dapat duit. tapi, tak salah kan sambil-sambil.. rezeki ramadhan.. kalau nak ika klik nuff korang, bgtau ika.. nanti ika klik.. kalau nak ika blogwalking blog pun bagitau je.. bole bagitau kat cbox ataupun komen.. tak salah berkongsi rezeki kan.. :)

entry panjang macam bagi ucapan penghargaan kaannn.. hee

SEKIAN.



kalau suke, LIKE saje..

Friday, July 4, 2014

Peperiksaan Online Penolong Penguasa Penjara KX27 dibatalkan. yahooo.. yahoo!

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Good news, good news.. haritu kan peperiksaan online kx27 ditangguhkan kan, pastu semalam dengar ura-ura yang kate exam tu dibatalkan. tapi selagi tak confirm, takleh nak cerita la kan. sekali harini, memang confirm dibatalkan, nanti terus interview ngan panel.. alhamdulillah... sebab cam dapat jimat masa sikit la kann.. (alasan budak malas study..hihi padahal interview ngan panel nanti lagi banyak nak kena study..)


sooo, jumpa disana ye nanti semuaaaaa.... 

SEKIAN.


kalau suke, LIKE saje..

Wednesday, July 2, 2014

Tanah Mendap kat KL

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

haiii sumeee.. sape-sape yang ade niat nak gi jalan g times square, lupekan saje. ataupun sape-sape yang ade nak gi mane-mane naik monorel, pun lupekan saje. jalan mendap kat tempat nak buat MRT tu.. Jalan tutup, monorail tutup.

polis, bomba, ambulans sume ade.. jalan superrrr jaammm...



*jalan sebelah sini clear, jalan sebelah sane yang jem..

haishhh.. camne nak balik ni.. ni yang rase nak balik naik flight ni.. hee..

SEKIAN.
************************************************************************

UPDATE






seriously, ika lalu jalan ni setiap hari. pagi and petang. pegi and balik keje. mintak dijauhkan.. benda ni jadi kul 10.30am tadi..







kalau suke, LIKE saje..

Tuesday, July 1, 2014

Kepelikan yang memang pelik

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Dulu, ika pernah cite pasal mr pocong dan dot dot dot kan?.. ni nak cite lagi pengalaman. dulu mase kecik-kecik, umur dalam 5,6 tahun camtu. 

mase tu kat kampung. tengah hari. keluar jalan-jalan ngan sepupu. biase la. budak kecik kan?. panjat-panjat pokok, main pondok-pondok.. kalau budak zaman sekarang, ofkoz mengadap tv, mengadap facebook.

pastuuuu.. tetibe, ade 1 van putih datang. ingatkan nak kena culik ke ape.. pastu ika n sepupu nyorok la. pastuu, tibe-tibe keluar ramai orang pakai baju pengawal cam dalam cite mr bean tu.. pastu dorang gi buat perbarisan ramai-ramai. siap bawak gendang tapi besar tu.. (tak tau pe nama dia). pastu siap ngan trompet besar-besar.. ika ngan sepupu dah nyorok belakang pokok.. agak bising la perbarisan tu. tapi pelik, takde sorang pun orang kampung yang keluar rumah untuk tengok perbarisan tu. padahal bising gilee.. macam kitorang berdua je yang dengar. 

zaman dulu mane la ade kamera kann, bukan cam sekarang, nampak kucing menguap pun ambik gambar, pastu upload kat fb, tulis status "antoknye titewww".. kalau ade kamera time tuu, dah snap dah gambar. terus tunjuk kat sini..

sampai sekarang pun, kalau tanya sepupu, ingat lagi tak kejadian tu, mesti dia kate ingat. sampai sekarang kitorang pelik. ade la dalam 2,3 tahun lepas, tanya ngan mama, mama kate bunian kot. pastu baru nak rase seram. ngadeee sangat. tapi memang kawasan umah atuk ni ade bunian. atuk sendiri pun pernah nampak. tapiii.. tak tau la kaaann...

*cani la lebih kurang. cuma takde pakai rambut tinggi atas kepala tuu..

kesahihannya, hanya Allah yang tahu..

SEKIAN




kalau suke, LIKE saje..