Monday, June 23, 2014

Pemeriksaan fizikal dan kecergasan penolong penguasa penjara gred KX27

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

hari rabu minggu lepas, dapat mesej yang tak dijangka-jangka. 


sampai 2 kali hanta mesej. tanjat gegurl. hee.. perasaan tu mule-mule cam excited la gak, sebab tak tau and tak pernah pun pergi pemeriksaan fizikal dan kecergasan ni.. sebab time tu busy, tak sempat sangat nak gugel.

esoknye, try cek email. pastuuu..

pastuuu.. homaigaaaad.. fizikal MAYBE la bole lepas. tapi bab kecergasan ni.... yang ika risau, larian 2.4km dengan sit up tu.. ika memang stamina hampehh.. sit up pun memang tak pandai langsung hokeyy.. kawad pun memang tak pandai.. zaman sekolah dulu selalu je ponteng kawad. hee

cam berpikir-pikir la nak g ke tak, sebab tak minat pun sebenarnyaa.. tapi nak ambik pengalaman.. pastu try la gugel sikit-sikit... 

sampai la di hari kejadiannn..

pagi tu, bangun kul 6.30 ngan penuh kemalasan. cari kasut sukan takde, cari seluar sukan pun takde.. (nampak sangat kau tak exercise punya orang kannn... hihi). so kasut pinjam nak g sane, siap sesat-sesat la dulu. nasib baik ade waze kesayangan. ngee~

sampai tu, register. pastu ade taklimat. katenye dalam 1 malaysia ni dia panggil 21ribu orang, tapi yang dia nak pakai dalam 198 orang je. perempuan dalam 30 orang je.. ika rasa memang awal-awal dah kena kick la kot.. hee..

okayy, 1st, dia panggil nama. masuk dalam cam dewan la. dia memang dah separatekan laki and pempuan. pastu dia amik berat, ukur tinggi, kira bmi, cek mata rabun ke tak, cek mata buta warna ke tak. 2nd, dia panggil kat satu sudut, dia suh bukak tudung, dia suh luruskan tangan, rapatkan tumit, luruskan tangan ke depan. 3rd, dia suh beratur melintang, pastu dia suh berjalan. pastu suh cam kawad sikit-sikit (time ni la dia tengok tangan lurus ke tak, pastu tengok bahu senget ke takk). time ni, tinggal 6 orang je pempuan. last, dia suh lompat setempat 162cm. ade 3 kali percubaan. dah la ika yang 1st dipanggil. wuu... seram woo.. pastu, kena lari 4x10m dalam masa 13saat. pastu, kena sit up. kena buat 28kali dalam mase 2min. tp alhamdulillah lepas.. dah setel sume tu, kul 11am. pastu pegawai tu bagi kitorang rehat, suh makan-makan dulu, sebab pastu kena lari 2.4km!! kul 12 berkumpul balik.

kul 12 tu, kitorang ber6 kena lari kat padang bola 6 round. ika sempat makan roti ngan minum air sikit. mula-mula buat stretching. pastu 1 round, 2 round, 3 round, dan seterusnya. dalam masa 17min tauuu..

sekarang ni, badan sume sakit-sakit. nak angkat kaki sendiri pun tak larat. jalan selow-selow je.. nak batuk pun sopan-sopan je.  kalau jumpa bakal mak mtua time-time ni, mesti tak kena reject. nak gerak sikit pun adududuuu..heee.. sekarang ni get ready untuk next stage. doakan saya yee kawan-kawaaannn... :)


************************************************************************
UPDATE

kalau nak tanya ika ape-ape, bole.. tapi ape yg ika cite ni, kalau dengan pegawai yg meng "judge" ika tauu.. sebab dia akan bahagikan kumpulan. kumpulan A, kumpulan B, kumpulan C. lain kumpulan, lain pegawai. lain pegawai, lain cara. contoh kalau ika kata pegawai kumpulan A tak cek anak-anak buah dia pakai lens ke tak, mungkin pegawai group B cek anak-anak buah dia. doa-doa la korang dapat pegawai yang ohsemmm.. good luck sume... 


UPDATE 30JUN


UPDATE 4JUL


UPDATE 24JUL


SEKIAN

kalau suke, LIKE saje..

107 comments:

  1. hai atika :) sya pun dpt jgk tp esok.. so kira awk dah lepas la ujian kan.congrats..so next stage bila? actually nk tny takde kna exam ape ape kan ?

    ReplyDelete
  2. Anonymous; alhamdulillah lepas.. nnt 1jul ade test online.. dia ujian fizikal dulu, klau dh lepas br bole next stage.. good luck utk awk.. :)

    ReplyDelete
  3. congarts awk sebab lepas sume. awk ujian kt mane? sy esok baru ujian kt tapah. kalau lari 2.4km lbih mase die bg lepas ke reject trus?

    ReplyDelete
  4. kira sama la nie.nti tanggal 1jul exam online..tp skrg still terpinga-pinga bgaimana agaknya soalan exam on9 tuh nti..??sebab pihak penjara inform yg exam online nie first time dilakukan untuk pengambilan penjara kali nie..soo dorg p xda info ttg exam itu nti..

    kawan2x yg ada info tuh bole la borak2x sikit kat cnie supaya semua kawan2x tahu..bantu membantu amalan mulia.. :)..tq to the blog owner..

    ReplyDelete
  5. saya pun da lepas..larian 2.4km hanya 7 minit sahaja saya da siap..pitammmmmm

    ReplyDelete
  6. rasanya xde interview face to face kot..ujian asgmnt tu bukan ujian psikologi keW?

    ReplyDelete
  7. Alhamdulilah, taniah awak lepas.
    Hmm, saya pun dapat tp besok 25/6 , takut juga. sama cam awak,takut kecergasan xlepas, tapi tawakal je la. timba pengalaman. taniah again .

    ReplyDelete
  8. Amirul Fahmi; sy haritu kt kajang. bergantung pada pegawai tu.. doa0doa la awk dpt pegawai yg ok.. good luck tau.. :)

    Razors Max; aah, 1jul nnt kne jwp online.. pegawai situ ckp, dia bg 75 soalan, kena jwp dlm mase 45min.. sempat kot nk google2 sikit, call org tnye jwpn ke.. hee..

    KASMIR AMIR; 7 min je?.. waahh.. dasat.. 7kali round padang bola kan?.. info yg sy dpt, mule2 ujian on9 tu, pastu nnt terus interview ngn panel kot..

    Anonymous; jgn takutt.. berserah je awk.. klau ade rezeki, dpt la kn..

    ReplyDelete
  9. Salam. Awk kt penjara kajang kan? Berapa pusingan utk lepas 2.4km tu ye? Lari kat padang bola yg dekat paking tu eh? Sy pegi smlam tp xlepas. Hehe

    ReplyDelete
  10. Aziemah Arif; wsalam. aah sy kt penjara kajang. klau pmpuan, 6 pusingan. awk x lepas yg bahagian mane?..

    ReplyDelete
  11. tak kira la lelaki or pompuan kena 6 round juga...yang bezanya lelaki 14minit and pompuan 17minit

    ReplyDelete
  12. nurul atika:letih juga lari2 ni..yang dapt brpa ketul je dari beratus2 smlm..semalam kata pegawai penjara tu jumpa kat MAKTAB selepas ambil ujian online,..tu je la yang dia ckp..xtau la plak ada interview panel

    ReplyDelete
  13. wahhhs ronoknye sume dah lepas..sy 26/6 ni br pegi di kompleks penjara kajang..any tipsss plssssssss...


    sit up ada org pegangkan kaki x? kalo ada oke...kalo xde KO ler temann~

    bole bg no phone x? ni no sy 0193693566

    ReplyDelete
  14. KASMIR AMIR; oooo.. igtkn laki 7round, sbb pegawai tu yg ckp haritu.. heee.. awk g semalam ea, isnin?.. mase ngan sy die ckp ade interview ngn panel.. tu yg paling risau tu..

    ReplyDelete
  15. Arien Ellisa; sit up ade org pegangkn kaki.. jap ea, kite whatsapp jap...

    ReplyDelete
  16. kalau pakai contact lens lepas tak rasa2?

    ReplyDelete
  17. Hai boleh tanya x? Ada x kawan2 d sini faham dgn istilah lutut lemah masa kawad?

    ReplyDelete
  18. Anonymous 1; cam sy haritu dia just tnye pakai lens ke x.. dia x cek lak..

    Anonymous 2; lutut lemah?.. kalau pasal kawad, dun wory, dia bukan nk tgk kita bole kawad ke x. die bkn nk cari yg perfect kawad, die just nk tgk tgn lurus ke x, bahu senget ke x..

    ReplyDelete
  19. Hari tu sy ujian fizikal pgawai keselamatan dy ckp lutut sy lemah tem kawad? Ne lah nevez juga pasal kawad2 ne..thanks ya atika 4 the info..

    ReplyDelete
  20. Anonymous; ade eh?.. hee.. xpnh dgr la plak.. goog luck tauu... :)

    ReplyDelete
  21. Ya haha betul ne gara2 lutut lemah sy gagal hari tu..

    ReplyDelete
  22. huhu.aku 26, 6 ni.seram
    nk lari 2.4km

    ReplyDelete
  23. contoh soalan ujian btulis cmne erk???ada bole kongc2 x..

    ReplyDelete
  24. Anonymous; hee.. pelik je kne reject sbb tu..

    RabBit CHubby; good luck tauuu..

    Anonymous; katenye pengetahuan am, campur² la kot..

    KN28; ika x tauuu.. xnk tauu.. tau² je dh lepas.. hee

    ReplyDelete
  25. nanti whatapps saya info ujian online yer 0178646695

    ReplyDelete
  26. tahniah2.. in syaa Allah akan ke next stage tu..

    ReplyDelete
  27. tahniah~~~yg lepas. pas online kna interview ke?

    nk tnye leh x?any tips tuk jawab soalan online tu~~

    ReplyDelete
  28. hanee othman; pas online, intview ngn panel.. tips utk online, x psti la awk.. sbb katenye ni 1st time jwp test online.. sblm ni ujian bertulis je,,,

    ReplyDelete
  29. wandiey87; haritu pegawai tu ckp bole main tipu2 sikit.. hee

    ReplyDelete
  30. Ika prepare apa lg eh.kongsi skit info,sy pn satu batch gak ni.1 julai exam online.ika wasap kt no ni 0134652250

    ReplyDelete
  31. ozy him; yg ika tau, pengetahuan am.. ok, nnt ika wasap.. :)

    ReplyDelete
  32. kt mane nk buat exam online tu ek.

    ReplyDelete
  33. sy pon lepas ujian fizikal dan tunggu untuk ujian online 1/7/2014. ad group whatapp ker untuk batch kx27 2014 ni? mohon di invite ye. 0135302096-Firdaus

    ReplyDelete
  34. macam mana ujian online tu? kita kena tunggu email bagitau kita dulu ke, ataupun macama mana? risau dah ni, saya lulus ujian kecergasan haritu. hari ini dah 29 jun, tak lama lagi 1 julai.

    ReplyDelete
  35. saya nk tnya..ada sesiapa yg telah dihubungi oleh pihak SPA tetang exam 1 Julai nanti? hari ini dah 30 Jun..sesiapa yg mempunyai info ttg exam esok sila infom dgn kwn2x..ty

    ReplyDelete
  36. Hai.. Syr pon dh lepas ujian fizikal.. skrng tngh tunggu exam on9 1julay.. esk jerk kn.. tpi masih x ada ap2 mcj dri spa.. Hehee.. dedooo.. hhaha.. ada ap2 tips tak.. Dgr ada Group wssp.. Invite ye.. 0177896296

    ReplyDelete
  37. saya ada baca dari blog lain, dia cakap online test tu tunda ke 8 julai sebab dia dah call pihak spa. kalau ragu ragu tu, cuba la call spa.

    ReplyDelete
  38. yeap..saya cek kat portal rasmi SPA td, exam online tu ditangguhkan ke selasa minggu depan 8 julai 2014.

    kat portal rasmi SPA tu tulis mcm ni..

    Pengumuman Terkini

    Penangguhan Peperiksaan Online Jawatan Penolong Penguasa Penjara Gred KX27

    Dimaklumkan bahawa Peperiksaan Online Jawatan Penolong Penguasa Penjara Gred KX27 ditangguhkan dari 1 Julai 2014 (Selasa) kepada 8 Julai 2014 (Selasa).

    Sekian, harap maklum.

    ReplyDelete
  39. yeap..saya cek kat portal rasmi SPA td, exam online tu ditangguhkan ke selasa minggu depan 8 julai 2014.

    kat portal rasmi SPA tu tulis mcm ni..

    Pengumuman Terkini

    Penangguhan Peperiksaan Online Jawatan Penolong Penguasa Penjara Gred KX27

    Dimaklumkan bahawa Peperiksaan Online Jawatan Penolong Penguasa Penjara Gred KX27 ditangguhkan dari 1 Julai 2014 (Selasa) kepada 8 Julai 2014 (Selasa).

    Sekian, harap maklum.

    ReplyDelete
  40. RabBit CHubby; dekat website SPA..

    Anonymous; ika pun xtau ade ke takk.. klau ade, ika inform.. :)

    Anonymous; dia tak remind kita, xyh tunggu surat, terus je g website dia..

    Razors Max; diorang takkan contact kita.. pegawai tu yang cakap camtu haritu...

    Mohamad Eka Nassiha Mesnin; kalau ade, ika inform.. :)

    Anonymous;
    http://ikachenta.blogspot.com/2014/06/penangguhan-peperiksaan-online-penolong.html

    ReplyDelete
  41. ika..awk rase kan gagal or lulus exm ni mst dpt interview ke cane??huhuhu

    ReplyDelete
  42. mohon add saya ke group wassap. 0135908507. saya juga calon exam kx27. saya tini. tq

    ReplyDelete
  43. macam mana nak tahu lepas atau tidak ujian fizikal haritu??

    ReplyDelete
  44. nil; dia panggil yg lepas je awk..

    kartini kamarudin; ok, nnt klau ade sy add..

    Syaqilla Sabri; dia terus bgtau haritu gakk..

    ReplyDelete
  45. boleh tak share info kat sini sebab bukan semua orang ada whatsapp.

    ReplyDelete
  46. Tlg add sy group whatsapp untuk kx27...0175191353..nk tnye tips2 ujian online 8hb ni..

    ReplyDelete
  47. Hi..Aslmkm ika..cute la awk..besr kn ada pnguasa pnjara yg cute2 awk..hehe. :-)
    Tlong add sy jgk dlm group..016 5037815

    ReplyDelete
  48. ali; wcome ali.. :)
    j; dh add..
    Irsyad PenangBoy; amboii pujii.. heee.. dh add dh.. :)

    exam dibatalkan..
    http://ikachenta.blogspot.com/2014/07/peperiksaan-online-penolong-penguasa.html

    ReplyDelete
  49. saya baru je check tadi kat portal spa. dibatalkan. thanks ika. awak ni memang update betul pasal ni. hahahaha.. jadi sekarang kita kena prepare untuk temuduga dengan panel la sekarang. Goodluck to all.

    ReplyDelete
  50. Sya pun dah lepas ujian fzikal, bole add sya d group x? sya dari Labuan :)

    ReplyDelete
  51. Anonymous; bole.. bg no fon.. :)
    Anonymous; welkem... :)

    ReplyDelete
  52. Ika sy pn nk join group kx 27

    ReplyDelete
  53. wandiey87; bole.. pm ika no fon.. :)

    ReplyDelete
  54. ika ,add la aku saya sekali. 0123982743 fazli

    ReplyDelete
  55. Sy bru dpt msg...panggilan temuduga..ya Allah nevesnye..anyway..sy nk join grup wasap blh cik ika?

    ReplyDelete
  56. sy pon lepas ujian 2..kt kelntan..nk tips untuk tmuduga...temuduga 19/8 ni...plz nk join group wassap 0199777660

    ReplyDelete
  57. nk jgk muniey..tmuduga 19/8 ni

    ReplyDelete
  58. plz add i skali, 013 717 7385 - izwan

    ReplyDelete
  59. sok saya ade inteviu juga..nebesnyer..hopefuli sume ok..
    ika plez add me dlm group wasup..014-7129729

    ReplyDelete
  60. salam atika..... add jgk sy dlm group.. 014-8439554-adi

    ReplyDelete
  61. Add sy 0127711488. Ad info intview x?

    ReplyDelete
  62. add sy juga 0109444479

    ReplyDelete
  63. add sy jgk...0145305689...nick..

    ReplyDelete
  64. blh add sy tak 0198603653..thx

    ReplyDelete
  65. atika add sy 0174177387

    ReplyDelete
  66. Atika add sy 0199196761

    ReplyDelete
  67. 29.9.2014 keputusan temuduga..x sabar nak tggu..takut pun ade rasa..haha toloong add saya pada group what app : 0122280148 wan

    ReplyDelete
  68. Add plss 0175310775

    ReplyDelete
  69. add me too.. 016-8069403.. tq.. :)

    ReplyDelete
  70. Siapa calon yang mendapat " simpanan lantikan " ? jom masuk group di facebook kunci carian " Calon Simpanan Lantikan Penolong Penguasa Penjara KX27 (2014) " .. mudah2han simpanan lantikan akan bertukar ke status lantikan tetap.. amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. dapat simpanan?valid sampai bila..?

      Delete
  71. tlng add sy dkt whtsapp group kx27 0175518761

    ReplyDelete
  72. Ad sapa2 dpt penolong penguasa penjara kx 27,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha bro .. aku dapat .. pepehal wassap ye ..

      Delete
  73. Tlg add sy.. 0124796090. Tq

    ReplyDelete