Monday, June 30, 2014

Penangguhan Peperiksaan Online Penolong Penguasa Penjara KX27.

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Entry dalam keadaan superrr lajuu dan superrr ringkas..

tahniah kepada siapa yang berjaya lepas ujian pemeriksaan fizikal dan kecergasan. patutnya kita kena jawab test online tu esok, 1 jul kan?.. tapi dah ditangguh ke 8 jul.. sempat la nak study sikit-sikit.. pasal kabinet ke, pasal penjara kee... heee~

Dorang takkan hantar email atau sms untuk remind kita, kita yang kena sendiri ingat.. pegi je kat website SPA 8Jul tu nanti.. kalau tengok sekarang memang takdee...

errr.. ade sape-sape ade soalan bocor taakkk?.. heee


Good Luck Sumeeee... 

SEKIAN.

kalau suke, LIKE saje..

Friday, June 27, 2014

nak mintak tolong bole?..

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Hai sumeee... salam jumaat. harini last keje sebelum puase.. amacammm, excited taakkk?.. memang ngam-ngam timing puasa jatuh hari ahad, so dapat 1st puasa dengan family... :) tapiiiii... sebelum start puasa ni, ika nak mintak tolong bole taakkk...
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
bole takk..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
bole taaaakkk..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
tolong habiskan stok makanan kat opis ika ni..

hee.. dah nak puasa, tapi drawer penuh lagi makanan. ni semua keje member-member opis la ni.. tolong la ehh?.. hee

SEKIAN.


kalau suke, LIKE saje..

Thursday, June 26, 2014

Kebosanan Yang Membosankan

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

ika ade satu tabiat yang membosankan. ika ni cepat bosan. contoh kalau hari-hari makan benda sama, buat benda yang sama, pakai baju yang sama. nasib baik la tak bosan duduk rumah yang sama. kalau taaakkkk.. hihiii..

kadang tu, kalau balik keje lalu jalan yang sama, rase bosan sangat. sekarang ni ika gi balik kerja naik public transport. kadang tu, bila dah rasa bosan, rasa cam nak gi keje naik flight, balik naik kuda je. 

*omeyy tak gigi ite?.. (gambar tiada kena mengena)

makan lak, kalau hari-hari makan nasi campur, esok nak makan fast food lak. nanti kang dah bosan makan makanan camtu, mula la rasa nak makan makanan style arab la, makanan style korea la.. tapi end up, makan nasi campur gak.. (-_-')


sebenarnya ika tengah bosan. mesti korang pun bosan bace cite ika ni kan?. ika pun same. jom kite bosan bersama-sama?.. sekian cerita bosan daripada sayaa..






kalau suke, LIKE saje..

Monday, June 23, 2014

Pemeriksaan fizikal dan kecergasan penolong penguasa penjara gred KX27

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

hari rabu minggu lepas, dapat mesej yang tak dijangka-jangka. 


sampai 2 kali hanta mesej. tanjat gegurl. hee.. perasaan tu mule-mule cam excited la gak, sebab tak tau and tak pernah pun pergi pemeriksaan fizikal dan kecergasan ni.. sebab time tu busy, tak sempat sangat nak gugel.

esoknye, try cek email. pastuuu..

pastuuu.. homaigaaaad.. fizikal MAYBE la bole lepas. tapi bab kecergasan ni.... yang ika risau, larian 2.4km dengan sit up tu.. ika memang stamina hampehh.. sit up pun memang tak pandai langsung hokeyy.. kawad pun memang tak pandai.. zaman sekolah dulu selalu je ponteng kawad. hee

cam berpikir-pikir la nak g ke tak, sebab tak minat pun sebenarnyaa.. tapi nak ambik pengalaman.. pastu try la gugel sikit-sikit... 

sampai la di hari kejadiannn..

pagi tu, bangun kul 6.30 ngan penuh kemalasan. cari kasut sukan takde, cari seluar sukan pun takde.. (nampak sangat kau tak exercise punya orang kannn... hihi). so kasut pinjam nak g sane, siap sesat-sesat la dulu. nasib baik ade waze kesayangan. ngee~

sampai tu, register. pastu ade taklimat. katenye dalam 1 malaysia ni dia panggil 21ribu orang, tapi yang dia nak pakai dalam 198 orang je. perempuan dalam 30 orang je.. ika rasa memang awal-awal dah kena kick la kot.. hee..

okayy, 1st, dia panggil nama. masuk dalam cam dewan la. dia memang dah separatekan laki and pempuan. pastu dia amik berat, ukur tinggi, kira bmi, cek mata rabun ke tak, cek mata buta warna ke tak. 2nd, dia panggil kat satu sudut, dia suh bukak tudung, dia suh luruskan tangan, rapatkan tumit, luruskan tangan ke depan. 3rd, dia suh beratur melintang, pastu dia suh berjalan. pastu suh cam kawad sikit-sikit (time ni la dia tengok tangan lurus ke tak, pastu tengok bahu senget ke takk). time ni, tinggal 6 orang je pempuan. last, dia suh lompat setempat 162cm. ade 3 kali percubaan. dah la ika yang 1st dipanggil. wuu... seram woo.. pastu, kena lari 4x10m dalam masa 13saat. pastu, kena sit up. kena buat 28kali dalam mase 2min. tp alhamdulillah lepas.. dah setel sume tu, kul 11am. pastu pegawai tu bagi kitorang rehat, suh makan-makan dulu, sebab pastu kena lari 2.4km!! kul 12 berkumpul balik.

kul 12 tu, kitorang ber6 kena lari kat padang bola 6 round. ika sempat makan roti ngan minum air sikit. mula-mula buat stretching. pastu 1 round, 2 round, 3 round, dan seterusnya. dalam masa 17min tauuu..

sekarang ni, badan sume sakit-sakit. nak angkat kaki sendiri pun tak larat. jalan selow-selow je.. nak batuk pun sopan-sopan je.  kalau jumpa bakal mak mtua time-time ni, mesti tak kena reject. nak gerak sikit pun adududuuu..heee.. sekarang ni get ready untuk next stage. doakan saya yee kawan-kawaaannn... :)


************************************************************************
UPDATE

kalau nak tanya ika ape-ape, bole.. tapi ape yg ika cite ni, kalau dengan pegawai yg meng "judge" ika tauu.. sebab dia akan bahagikan kumpulan. kumpulan A, kumpulan B, kumpulan C. lain kumpulan, lain pegawai. lain pegawai, lain cara. contoh kalau ika kata pegawai kumpulan A tak cek anak-anak buah dia pakai lens ke tak, mungkin pegawai group B cek anak-anak buah dia. doa-doa la korang dapat pegawai yang ohsemmm.. good luck sume... 


UPDATE 30JUN


UPDATE 4JUL


UPDATE 24JUL


SEKIAN

kalau suke, LIKE saje..

Friday, June 20, 2014

Katuuuuunn...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

salam jumaat... harini rase cam nak mengimbau kenangan mase kecik-kecik dulu.. zaman dolu-dolu manade gadget.. whatsapp, wechat, facebook, sumeee takde. dulu lepas balik sekolah, mesti curi-curi tengok tv, sebab ayah garang gilee dulu. hari sekolah tak dibenarkan tengok tv.. ade la beberapa feberet katun mase kecik-kecik dulu..

*usop sontorian. kat johor ade name tempat parit sonto. katenye orang yang mewujudkan cite usop sontorian ni asal dari sane. 

*anak-anak sidek. kesian kat bun, selalu kena buli ngan ajib. 


*sailormoon n dragon ball. tak berapa minat sangat. memang tak minat la senang cite..

* along. ehh.. ni kategori kartun gak ke?. lantakkk.. hee.. 

*rinduuuuu sangat-sangat cite tomato man ni...

*daripada kecik memang sukeee sangat tengok doremon, dulu dekat tv1, hari sabtu, kul 7 petang. penah sekali parents bawak keluar jalan-jalan, dah sampai kul 7 tu, ika nangis-nangis-nangis sebab tak dapat tengok doremon tu. pas tengok doremon, mule la pikir, "kan best kalau aku ade doremon...". selalunye lepas kena marah ngan mama mesti pikir camtu.. kecik-kecik selalu kena ugut, kalau tak basuh kasut sekolah, tak leh tengok doremon.. wuuu.. sedih tauu... rase cam nak mintak doremon tolong basuhkan kasut je time tu..

*katun sin chan ni mase kecik-kecik takde lagi kott.. tapi comeeeelll.. kedegilan dia tu, ade je idea nak kenakan mak dia. tapi dia abang yang penyayang... :)

katun yang ika masih layan lagi sampai sekarang, bole terbaring melayan, cite doremon ngan sin chan.. hee.. kalau korang lak, katun pe?..

SEKIAN





kalau suke, LIKE saje..

Thursday, June 19, 2014

teruja terengganu

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

hari ahad 8jun haritu, ika ngan family g terengganu, hantar adik yang no 3 a.k.a si gedik tu daftar kt unisza (universiti zainal abidin). boleh dikatakan ika ade sedara dari utara ke selatan, kat timur gak yang dia dapat. rezeki kat situ kn?.. :) ade la beberapa kali ika pegi terengganu ni. dulu-dulu pernah pergi mase kecik, tahun 1997 kot.. tak hengaat.. pastu mase study dulu pergi pulau perhentian, pastu g tasik kenyir.. 

kitorang gerak malam kul 10 malam, sampai unisza tu kul 6 pagi la lebih kurang. lepas settle pendaftaran adik, hantar dia g bilik dia, lepas kemas-kemas, bawak dia keluar jap, nak beli barang katenye. so jom layan gambar :) ...

*teruja sikit tgk McDonald dalam bahase jawi. ingatkan kat kelantan je ade..

* sebenarnya nak tunjuk bas kat sana.. memang uniiikk sesangat. ika tak pernah tengok. terujaaa!!. hee

* babai unisza, jumpa lagi nanti nanti nantiii....

lepas dah beli barang, bermula la sesi perpisahan. babai-babai. tata- tata... pastu kitorang decided nak g tengok-tengok pasar payang. dia lebih kurang pasar khadijah kat kelantan tu, tapi cam kecik sikit rasenye. time tu panas diaaaa, ya ampunnn.. ika masuk kejap je. sebab tak tahaaann.. kat pasar payang ni, tingkat bawah jual barang makan, cam keropok lekor ke, buah-buah ke.. kat tingkat atas pulak jual baju-baju, kain-kain, kain songket, bla bla blaa.. tapi a bit sempit. food court pun kat tingkat atas, tapi cam tersorok sikit.

*pandangan luar

*tingkat bawah, macam-macam jenis keropok lekor adeee..

*nasi dagang lauk kari telur ikan. selalunye ika tengok nasi dagang cam ade kaler purple-purple sikit. sekali order, cam teruja sikit. syedaaappp...+_+

*selalu bukan camni ke nasi dagang?. sumber ihsan pakcik gugel.

*ika ni kalau pegi mane-mane, memang kalau bole nak tryyy sume makanan yang ika tak pernah jumpa. ingatkan nak try yang ni. tapi lepas makan nasi dagang, kenyang lak. tak tau pe name die, tapi dia pulut+kelapa, makan dengan ikan masin. 

dalam kul 2.30 camtu, kitorang balik.. sekejaaapp sangat-sangat gi terengganu. rase cam tak puas. tapi takpe la, sebab pegi pun bukan untuk berjalan. ade urusan seri paduka baginda... balik tu, gerak kul 2.3- petang, kul 1 pagi baru sampai umah. jemmm gile-gile, sangat-sangat, amat-amat.. lenguh dok dalam kete lame-lame. camne la orang yang kampung dia kat terangganu tu ea?.. phewww..

*isi minyak kat rnr genting sempah. ternampak ni. teruja lagi!! 

terujanyaaa sayaaa... itu saja cerita teruja dari saya... 


SEKIAN


kalau suke, LIKE saje..

Wednesday, June 18, 2014

dugaan bertunang

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Betul ke orang kate tunang banyak dugaan?.. orang la yang kate. ika tak tau.. takde pengalaman lagi. tapi kebanyakan member-member cakap camtu. ade sorang member tu, die dah kapel 4 tahun. pastu plan nak ikat tunang 2 tahun. pastu ika cakap ngan die, orang cakap, tunang lame-lame ni banyak dugaan. 

MEMBER; aku nak ikat tunang 2 tahun.
IKA; lame tu 2 tahun, orang kate tunang ni banyak dugaan.
MEMBER; ala, aku dah kapel 4 tahun kot.. ape susah, mase tunang ni buat je cam mase kapel.

lepas beberapa lame dorang tunang tu, member tu msg ika, cakap "betul la wey.. tunang memang banyaaakkk sangat-sangat dugaan..."

ika sendiri tak tau, sebab takde pengalaman lagi.. tapi mungkin betul la kot, sebab dalam mase bertunang tu la kite nak buat preparation untuk kawen. even kite dah kenal lame ngan tunang kite, pendapat tak semestinya same. kite nak tema kawen kaler ijau, die nak tema kaler biru. kite nak kawen kat dewan, die nak kawen kat umah. acano?.. pastu dua-dua taknak kalah. tu baru dari kite and tunang. daripada family kite and family tunang kite lagi. haaa....

lagi 1, kite kawen ni untuk bina masjid. perkahwinan tu satu benda yang bagus. yang baik. setan tak suke kite buat baik. die akan bolak balik kan hati kite, akan buat kite jadi cepat marah, semua benda pun tak kena la. hurmm...

yang penting, hati kite. camne kite nak handle satu-satu masalah tu. peaceee...~


SEKIAN


kalau suke, LIKE saje..

Tuesday, June 17, 2014

baju raya idaman hati

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Bile kat radio, kat tv dah keluar iklan yusuf taiyub, tu maknenyeeee puase dah dekat. Selalunye tahun-tahun lepas, time-time camni memang dah pikir dah plan nak pakai baju raye kaler pe. sebab ika selalunye baju raye memang tempah. almaklumla, saiz-saiz spesyel cam ika ni memang susah nak dapat.. hee...

tapi tahun ni, nak baju kaler pe pun tak tau, nak raye pun cam takde semangat je.. tapiiiii..... kalau nak baju raye camniiiii,, bole taakkk?...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

*nak baju cenniiii...

*kasut cenniii..

*bag cenni..

bole tak, bole taakkk..

.
.
.
.
.
.
.
.
.


adoiiii... yelaaaa.. ika raye ngan hello kitty yang ni je laaa...
*hai awak.. awak pun comell tau... ngee~

SEKIAN.

kalau suke, LIKE saje..

Monday, June 16, 2014

peranakan place

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Pas balik keje khamis lepas, ika ngan member jalan jalan low yat. nak cari makan katenye. dah bosan hari-hari makan kat tempat yang same. Tekak ngade-ngade rase cam nak makan makanan koreaa.. tp takpela. kite surveyy dulu. jalan-jalan low yat pas abis waktu keje sangat-sangat tak best hokeyyy.. semak. ramai gileeerr orang.

rasenye cam biase masuk low yat ni, memang kedai makan die so so je, ade 2, 3 kedai makan je yang bole diterima tekak.. pastu ika ternampak 1 kedai ni, "PERANAKAN PLACE". tengok harga dulu. harga bole accept la. takde mahal melampau. bincang-bincang ngan member, die kate on.

*pandangan sisi tepi.

* baru ade 2 branch, 1 kat one utama, 1 kat lowyat. restoran ni pernah masuk jalan-jalan cari makan. :)

dah lepas order, tetibe ade sorang waiter ni datang. die kate bole order air preee.. air yang dibagi pilihan, air teh, teh o, kopi, ataupun kopi o. kitorang pilih teh suam sebab kitorang memang tak minum kopi. 

 *member punya assam laksa. nampak tak ikan seketul tu?.. sedap gak la assam laksa ni. die ade campur mangge yang dihiris hiris, so ade rase masam-masam sikit. Syedaaaappp...

*ika punya nasi ayam pandan dengan ayam berempah. ayam die memang terbaheeekkk.. sambal pun okayy..

*air preeee.. ika sebenarnye tak berapa suka air teh yang pekat-pekat, yang pahit-pahit. tapi, air ni memang nice. air pree harusla nice kn?.. ngee~

Ape yang ika bole cakap, makanan die ika bagi 3.5 bintang, but servis memang tip top. 5/5 bintang. nampak tisu kitorang habis, cepat-cepat waiter die datang bagi tisu. takyah nak mintak pun.. 

*Tak dapat makan makanan korea, dapat makan makanan peranakan pun boleeyyy..
SEKIAN




kalau suke, LIKE saje..

Friday, June 13, 2014

yuhuuuuu....!! im back !!

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

hai sumeeeee.. im back from the loooonnnngggg rest.. hee.. rase cam kekok je sebenarnye ni. agak-agak, ade lagi ke yang rajin nak layan ika mengarut ek?.. 

kire-kire adela dalam 3tahun gak berehat. fuhhh habuk kanan.. fuhhhh habuk kirii... fuhh fuhhh.. bersawang-sawang dah. 

sepanjang 3 tahun ni, macam-macam sangat jadi. yang best, yang tak best, yang manis, yang pahit, yang masam, yang masin.. hee.. InsyaAllah, ika cite yang mane ika ingat. yang mane best-best je. yang tak best tuuu kite buanggg jauh-jauhh..



SEKIAN




kalau suke, LIKE saje..