Friday, April 15, 2011

hantu kak limah vs nameela, sape lagi glamor?..

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

korang, ingat lagi tak entry ni.. budak ni datang lagi, tapi versi video lak.. ika tengah baring baring, pastu die nyanyi lagu enjit enjit semut kak limah tu.. ika pe lagi, record la..hehe..
sori, tak reti nak rotate video ni..
nak makan ais krim pe?.. 
nameela..
hehe.. hari tu, myvilla. hari ni, nameela lak. padahal die nak cakap ais krim vanilla.. adeyh, budak, budak..

SEKIAN..

kalau suke, LIKE saje..

Thursday, April 14, 2011

tergolek time tido.. adeyh, malu

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

hurm.. lamenye tak hapdate.. lepas di tambah, tolak, darab, bahagi, ade la dalam 3 bulan tak hapdate. *tipu jek..hehe..

nak tanye korang, penah tak korang baru tido, korang mimpi jatuh basikal, pastu korang cam tersentak.. ika kadangkadang camtu.. mulut jahat kawankawan ika mase kecik kecik dulu kate "roh kite terlanggar something". kan mase kite tido, roh kite keluar.. pastu time roh keluar tu, die terlanggar something. sebab tu kite cam tersentak. wallahualam.. mase kecik, kena tipu pun caye..

ni mama cite. hari tu, mase konvo ika, family semua tunggu ika uruskan pemulangan jubah. adik yang kecik skali, die g tido cangkung bawah meja. *adikadik, jangan meniru aksi tidak sopan ini k.. mama lak, tengah bergosip ngan mak member ika..  p0oo0oomm!! sekali mama tengok adik tengah terlentang sambil kaki n tangan terangkat umpama kucing yang kekenyangan lalu tidur secare terlentang.
.
dalam kereta, mase nak balik, kitorang temuramah adik..

IKA; dik, tula... akak dah kejut, suruh tido kat meja tu, taknak..
MAMA; ha'a, mama terkejut tengok adik dah terlentang..
ADIK; adik mimpi adik kena tembak..
IKA; hahahahahaaaa.. kena tembak dengan sape dik?..
ADIK; dengan penculik.. orang culik adik..


ika sendiri penah mimpi jatuh basikal, jatuh hati, jatuh longkang, tapi.. tak penah la plak mimpi kena tembak... selalunye, mimpi camni awal awal tido je..

BISIKBISIK; mase entry ni ditaip, ika tergelak gelak je ngan mama.. pastu adik kate, "akak ni, takde cite lain ke nak cite"..nasib ko la dikk.. hee

SEKIAN

kalau suke, LIKE saje..

Monday, April 11, 2011

jumpa ulat sampah dalam nasi ayam

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

eiii, gelinyee.. ni pengalaman ika sendiri, dah lame, tapi tak boleh lupe.. penah tak korang bayangkan tengah syiok syiok korang makan nasi ayam terchenta, dekat ayam tu korang nampak ade benda gerak gerak..OMG! ulat sampahh! sumpah, menyampah ulat sampah.. makan kat luar time ni..

+
macam ulat tarcabut ekor kan?..hehe..ika saje lukis ulat macamni, sape suruh die masuk dalam nasi ayam ika.. hurmm.. *padahal geli nak gugel..haha..

ok, ika teramat geli ngan haiwan ini dan juge adik beradik sepupu sepapat beliau.. cacing pun same. eiyeww.. kalau ika nampak beliau kat mane mane, memang takkan ku jejak ke sane. 

kecik kecik, korang penah makan ubat cacing tak?. ika penah makan ubat cacing, pastu hampir 2 minggu gak tak mengeluarkan output besar.. takut cacing keluar juge.. sepupu, penah keluar cacing dari mulut. kalau terjadi kat saya, er, er, er.... tak nak bayangkan!

kucing penah muntah kat karpet pastu keluar caing, dekat setengah tahun gak la tak pijak situ.

ika penah bela hamster, hamster tu mati. dah berulat. tak perasan. adik ika yang setelkan.

kalau makan buah, adik yang setelkan gak. n benda 1st ika tanye, ade ulat tak?.. kalau takde, baru ika makan.. alaahhaii.. 

buang sampah, memang takkan. kalau ika nak buang pun, ika akan tanye mama, "ma, ade ulat tak?". pastu mama bising, "nanti dah kawen camne?". ika jawab,"sape nak kawen ngan ika, die kena buang sampah setiap hari"

tahap geli ika, sampai tak bole nak dengar name pun. lagi lagi kalau cacing tu berkumpul banyak banyak umpama membuat ahli mesyuarat tingkap. haishh! time entry ni ditaip, banyak kali bulu roma menegak. haiyo0o..

BISIKBISIK; entry panjang sebab terlalu emo. haha

SEKIAN



kalau suke, LIKE saje..

Sunday, April 10, 2011

antara kek yang unik.sanggup ke korang makan?

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

tibe-tibe teringin nak mencekik kek kechintaan laa.. dapat makan kek secret recipe ke, big apple donut ke, mesti beshh! yummy, yummy.. dikala ini, dapat makan kek sambil berguling guling kegembiraan, pasti syiok! 

 rase cam nak join baby ni tido menonggeng.hee~

 burpp! alhamdulillah, kenyangg..er, jangan tanye ika, mane kasut lagi sebelah. larikk!

 tak saba nak makan kek ni, nanti barang kemas boleh beranak pinak dalam perut..hee

 alolo~ cumelnye kek ni.. rase cam nak penyekkan je..

 sikit sikit cam kek kawen mawi kan?..

yang ni paling besh. lagi lagi kalau wane putih, pastu kat skrin tu, letak gambar orang yang tersayang.. weehuuu~

ohh, nikon ku dibelah dengan kejam.. -_-'

kek untuk para suami atau bf yang gilekan kereta sampai lupekan birthday sendiri.

BISIKBISIK; waa~! nak kek, nak white chocolate cake..yummy, yummy.. terliurrr..

SEKIAN



kalau suke, LIKE saje..

Thursday, April 7, 2011

senang untuk jatuh cinta, senang untuk melupakan. betul ke?

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

kompius, kompius!! betul ke orang kate "kalau senang nak cintakan orang, senang gak la die nak lupekan orang".. malam tadi borak dengan member yang agak baru break. lebih kurang camni la perbualan kitorang. yang saya tau, ex die ni cepat cair, cepat fall in love.

IKA; lepas break, contact die tak?..
DIE; kadang kadang call tak angkat, mesej tak reply.. tapi kalau die boring, die mesej laa..
IKA; yela, die senang nak cintekan orang, mesti die senang nak lupekan gak. kalau die ade admire orang atau orang ayat die, mesti lekat terus tu..
DIE; ha'a kan, betul gak tu..

korang rase, betul ke camtu?. kalau senang nak cintakan orang, senang gak la die nak lupekan orang, tak kire laki atau perempuan, same je. yeke camtu?.. bagi ika, ye kot..ika main cakap je mase dengan member tu. pastu, sampai rumah, asyik terpikir pikir je.. 

ade gak orang yang jenis susah nak cintekan orang, tapi bile dah sayang tu, memang takleh lupe..
baru tau ade bunga nama forget me not. agak agak kalau cium bunga ni, terus hilang ingatan pasal cinta tak ek?. ataupun kena makan biskut lupakan cinta?

BISIKBISIK; ika tanye sebab saya tak pandai bercinta. jangan zack entry kate ika banyak pengalaman bercinta ek.. hehe..

SEKIAN

kalau suke, LIKE saje..

Wednesday, April 6, 2011

orang kedai lupe nak kacau air milo laa

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

sape taktau milo tabur camne, angkat tangan macam saya~

ade cite disebalik milo tabur ni.. ade 1 hari ni, ika pegi minum ngan family. pastu ika order milo tabur. pastu kitorang borakborak, gelakgelak.. air pun sampai..

adik ika yang no 3, die bisikbisik ngan ika.

ADIK; kak,die lupe nak kacau.. hahahahahaa~! (gelak sakan sampai meja nak terbalik)
IKA; hhahahahahahaa (gelakkan die)..
ADIK; hahahahaha, (die ingat kitorang gelakkan orang kedai yang lupe nak kacau milo tu)
IKA; wey! ni namenye milo tabur laa.. memang la camni.. kitorang gelakkan ko la, bukan gelakkan orang yang lupe nak kacau milo tu..pe laaa..hahaha..

sampai sekarang, kalau minum milo tabur, mesti teringat insiden tu.. adeyhh..
yummy, yummy..lazatt..

SEKIAN

kalau suke, LIKE saje..

Saturday, April 2, 2011

tuto cara pasang top commentator

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

ika tak reti wat tuto pun sebenanye, tapi ika di request oleh cik ezy camne nak pasang widget top commentator.
top commentator tu, yang ni..

kelebihan?.. insyaAllah orang akan komen entry awak sebab mesti die nak name die naik kat blog awak, kan. care die?..

*design.
*page elements.
*add a gadget.
*HTML / java script.
*copy and paste kod ni.

<script type="text/javascript">

function getYpipe(feed) {

document.write('<ul style="list-style-image: url(http://3.bp.blogspot.com/-vGIRCcJwLQI/TWeHAUEdneI/AAAAAAAABZo/GbNJxdKhRHg/s1600/circle-arrow-blue.png);margin-left: 20px;">');

var i;
for (i = 0; i < feed.count ; i++)
{
var href = "'" + feed.value.items[i].link + "'";
if(feed.value.items[i].link == "")
var item ="<li>" + feed.value.items[i].title + "</li>";
else
var item = "<li>" + "<a href="+ href + '" target="_blank">' + feed.value.items[i].title + "</a> </li>";
document.write(item);
}
document.write('</ul>');
}
</script>
<script src="http://pipes.yahoo.com/pipes/pipe.run?
YourBlogUrl=http://ikachenta.blogspot.com
&ExcludedNick1=nurul atika
&ExcludedNick2=anonymous
&ShowHowMany=5
&_callback=getYpipe
&_id=23022d7836bf2dd3c10a329feb9be26a
&_render=json"
type="text/javascript"></script>
<span style="font-size: 50%; float:right;">Get this <a href="http://ikachenta.blogspot.com/2011/04/tuto-cara-pasang-top-commentator.html
">widget</a></span>


tulisan hijau ni, masukkan name blog awak..
tulisan merah, masukkan name awk (untuk mengelakkan name awak dikire sekali dalam top commentator tu)
tulisan biru, untuk jumlah komen yang awak nak appearkan..

pastu, save..

BISIKBISIK; ika tak reti nak buat tuto.. kalau salah silap, tegur ika tau..

SEKIAN

kalau suke, LIKE saje..

cerite adik pasal eye on malaysia

 السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

hanye sekadar luahan perasaan.

adik tulis ni kat whiteboard pink kat bilik ika..
esok ika konvo...

pastu ika reply ni...
yang roda roda tu, eye on malaysia..

hidup umpama eye on malaysia. kadang kite kat atas, kadang kite kat bawah. 

sekarang ika n family kat bawah. insyaAllah, nanti kitorang naik atas. 

semoga kami kuat..

SEKIAN.

kalau suke, LIKE saje..

Friday, April 1, 2011

suami pukul isteri. patut ke?

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

korang, korang, korang! patut ke kalau....

*suami pukul isteri.
*suami tak bagi nafkah yang cukup kat anak anak n isteri.
*suami dah kawen lain senyap senyap.
*dah buat hal camtu, isteri mintak lepas, taknak dilepaskan.
*suami tak sediakan rumah untuk family.
*suami burukkan isteri kat orang.
*suami hutang sane sini, taknak bayar.
*suami cari gaduh ngan adik beradik isteri..
*suami taknak bayar api air sampai kena potong, baru terhegeh hegeh nak bayar.
*isteri penah kena halau ngan tuan rumah sebab suami tak bayar sewa rumah.

pastuuu, ade orang cakap, " ko saba la, die tu kan suami ko, layan la die baik baik".

PATUT KE?!
ko ingat, isteri ko tu pe?. mase becinte, bkn main lg.huhh!

ika memang geram gile. huhh, mencix! bukan nak kate semua laki jahat. tapi, kalau awak kat situasi kat atas, pe awak rase?.. mencix laaa.... 

BISIKBISIK; pasal entry ni, ika tengok ramai pompuan je yang nak declare, laki tak kesah pun. sebab?. bagi laki, benda ni remeh kot..

SEKIAN

kalau suke, LIKE saje..