Thursday, March 3, 2011

rugi ke kalau tak makan pedas?

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

ngeri je bile tengok cili banyakbanyak ni.. ye, ika memang kurang sikit makan pedas ni. rugi ke?. sume kate camtu.. kalau nak bagi ika makan pedas, bagi air setengah jug dulu..hee~ 

tapi, tu dulu. sekarang, dah bole makan pedas sikit sikit.. dulu mase sekolah menengah, mase kat asrama, baru belajar makan pedas, makan nasi lemak ngan sambal. pastu, seminggu cirit birit. melampau, kan?..ayah lak, kuat makan pedas. bole makan cili api buat macam ulam je. adeyhh.. dulu mama kalau masak, mesti buat 2 bahagian. satu untuk kitorang, satu lagi untuk ayah.

sekarang pun, kalau terlampau pedas, memang ika akan sakit perut, pastu menyesal makan pedas. hee~ kalau makan nasi lemak, ika tepikan sambal die.kalau makan pedas sangat pun tak elok, kan?.

kadangkadang ika fikir, camne kalau ika dapat suami yang kuat gile makan pedas?.. err..rugi ke ek kalau tak makan pedas ni?.. rugi ke?. rugi ek?..pe die?..rugi?!!
camni la yang ika rasa bila makan pedas. mulut berapi weyhhh! 

SEKIAN

kalau suke, LIKE saje..

33 comments:

  1. WANI LAYAN CILI API YG COMEL2 TUUU..

    PERH SDP BLE MKN GN NSI GRENG KE TOM YAM GN NSI KE.. TP X LYN SMBAL BELCAN.. PELIK X? NGEE :d

    ReplyDelete
  2. salam...
    baru ni ada seseorang bersalin anak sulung. doktor kata susah nak jahit sebab kulit dia lembut macam tauhu. doktor kata sebab dia tak makan pedas. tak tau sejauh mana kebenarannya. so, perempuan kena makan pedas sikit². ^_^

    ReplyDelete
  3. makanan pedas sangat lazat...
    i like pedas...
    perh ad umm...

    ReplyDelete
  4. persoalan sebanar ialah..saya tak sabar nak bersuami..kan?hehehe

    ReplyDelete
  5. WANI; hisshh! pedas, pedas..wani cakap cmtu pn ika terase kepedasannye...
    MISZA; yeke?..alamakkk, takut la plak..
    IEMAH; lazat ke..bg ika, cm mnyiksakan je..
    KHALIS; wakaka~ suke ngusik ika kn?..hee...
    BUNGA; pedas sikt2 bole laa..

    ReplyDelete
  6. Cik Yana gila lada. Hahaha~ cik Yana boleh makan cili api macam tu je. Tak pedas pun. Hahaha~ Kalau makan makanan tak pedas, mesti rasa macam tak de nikmat. Hahaha~

    ReplyDelete
  7. IEB klu tak pedas tak bleh nak makan, mesti kene carik cili wat ulam....

    ReplyDelete
  8. mkn kalo x pedas rasa mcm x mkn jek..lg pn mkn pedas elok untuk ketahanan badan..

    p/s: misza..baru tau blh jd mcm tu..info yg manarik..

    ReplyDelete
  9. sy penah dgr jugak pasal yang misza ckp tu...betul la kot..(:
    besenyer,majoriti org yg sy jumpa ta makan pedas,atlet2 yg terer lari2 ni..
    *ika terer lari ta? hihi..

    lg satu mama sy ckp, bdk kecik makan pedas, cpt membesar...macam adk sy..hehe

    kena jugaak mkn pedas, bru SYOK!
    tp kalu pedas melampau pun ta bek,
    lidah ta terer tua2 nanti..hoho

    ReplyDelete
  10. cikmoon sangat suka makan pedas2.. klu xpedas.. xleh masuk tekak... rasa xpuas nak makan.. lagi pedas..lagi bagus..hehe

    ReplyDelete
  11. xrugi pe2 pn kalu xmkn pedas..tp cube la skali skale, pn xrugi gak..hikhik

    ReplyDelete
  12. YANA; fuiy0ohh..ni mmg btul2 gile..x sngg0p ika..sedangkn tergigit sikit pun, pedas gle..
    IEB; hee~ tk0t, tk0t..
    ALONG; yeke pedas elok utk ketahanan badan?..xtau lak..
    LILY; ika lari?..lari sambil ngesot, bole la kot..hee~
    MOON; xnk, xnk, xnk pedass..

    ReplyDelete
  13. adoi~tebakau ha tgk merah2 ney~pedas nye !!!

    ReplyDelete
  14. sedaplah pedas. kalau tak pedas tak nikmat mkn. tp de gak org yg tak suka mkn pedas. so, kena la cari suami yg tak mkn pedas. heee :)

    ReplyDelete
  15. pedas la best. tp org pantai timur ske manis. roti canai pun makan dgn gula.

    ReplyDelete
  16. AYU; haha..mmg terbakar la..
    FASHA; syarat pertame nk kawen, kne carik yg x mkn pedas..hee..
    BURN; manis manis sgt pun ika x suke..

    ReplyDelete
  17. atok sy hari2 nak makan sambal..
    kalau takde sambal, dia tak lalu makan.. i really dont understand... =="

    ReplyDelete
  18. makan pedas mmg blh buat sakit perut..tak suka pedas!

    ReplyDelete
  19. ade org ckp,slalu mkn pedas ni leh slimkn badan..hehe...sis pun xtau btol ke x..

    ReplyDelete
  20. mkn pedas nt saket perot..
    huu

    ReplyDelete
  21. heee,,best best,,fie suke giler mkn pedas,,fie mcm ayah iqa laa,,kalo mkanan fie tak pedas,,fie mkn jew,,hehehe..kalo fie masak lagy laa.. haha,,mmg pedas ! haha

    ReplyDelete
  22. rugi, pedas tu best!
    xpedas ase twr jerk mknn, ;pp

    tpi jgn over pedas, buasir nti. hehe!

    ReplyDelete
  23. ajak ika BBQ...senang nak nyalakan api nanti...heee=p

    ReplyDelete
  24. ILA; pedas itu siksa..
    MIRA; mira cmtu x?..
    AKMAL; yess, ade mmbe.hee~ kite geng
    UP2SAYA;yeke bole slim..ika ni dh tlebih slim..hee~
    EZY; haa, tau xpe..
    SOPHIE; eeii, x besh klau pedas sgt.sikit2 xpe..
    FARIEHAN; hehe, x beshnye buasir..
    ARCHER; haha..btul2, jom ajk ika BBQ..

    ReplyDelete
  25. rugiii...sbb mkn pedas tu sedaaapp..kalau RU mesti ada pedas dlm mknn tu..kalo tak mmg muak la makan..maybe sbb dah jatinya org negeri sembilan kan..so pedas tu satu kewajiban la ada..hehehehe

    ReplyDelete
  26. same la ika!
    mai pon tak suka pedas.
    and suma orang pon kata
    "rugi la tak makan pedas.hilang nikmat hidup"

    adeih..deih..

    ReplyDelete
  27. RU; ooowh,org nogori, mmg la mk p0dehh..
    MAICHER; ha'a..tp ika mkn gak la sikit2..blaja..

    ReplyDelete
  28. OMG...i lurve hot and spicy very2 much...! ngeee xsah makan kalau xde pedas...tapi dh kena warning gan my mum n doktot pasal spicy2 neyh!! ishhh2 sowi la mak n doktot i can't make it..ngeeeee ^______^
    tapi xkisah laa stgh2 org yg xsukerr pedas kan..lain org lain taste kan..=D

    ReplyDelete
  29. OE tak pernah rasa rugi bila tak makan pedas sebab OE pun salah satunya orang yang tak suka makan pedas...

    pedas sikit tak apa... jangan pedas melampau...
    sebab keluarga OE pun memang tak makan pedas...

    ReplyDelete
  30. NINIE; x elok tau mkn pedas2..sikit2 xpe laa...
    OE; haa, ade mmbe lg..hee~ sikit2 ok la, kn?..byk2 sakit per0t wo0..

    ReplyDelete