Wednesday, March 30, 2011

perlu ke declare kalau nak kapel?

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

satu malam yang sunyi, ika menyembang ngan adik. persoalan kitorang, perlu ke declare kalau nak kapel?.. 

adik kate, die nak jadi macam percintaan alam dewasa, takyah declare, paham paham sendiri cukup.. barula best..

ika kate, ika perlu declare. ok, ni just pendapat ika je.. kenape ika kate perlu declare?.. bukannye penting pun declare ke tak, yang penting kasih sayang tu perlu ade. tapi... camne kalau kite just anggap die kawan, tapi die pikir yang bukan bukan.. siap nak mesej 25jam sehari, nak keluar date 8hari seminggu. bile kite sedar die camtu, kite jauhkan diri, tapi die bagaikan lembu terlepas kandang. huhh! padahal, niat kite just nak kawan je..

BOY; u, sampai hati u tinggalkan i, then u g kat boy tu kan.. i susah senang samesame ngan u. tapi u buat i camni.
GIRL; eh, laa.. nape beb?.. u tak suke ke tengok i hepi dengan si A tu?.. u pun tau kan, i memang admire die dari dulu lagi..
BOY; (i pun admire u dari dulu lagi).. cakap dalam hati.

so, bagi ika, penting declare tu.. tak kesah la ngan care camne pun. menjerit kat telinga die ke, dengan bagi hadiah katak sekotak ke, candle light dinner kat mamak ke.. tak kesah. TAPI. pastikan pasangan tu dah bagi jawapan, baru boleh feeling feeling.

BISIKBISIK; hanye pendapat ika je.. nak tau pendapat korang lak, ley?..


SEKIAN

kalau suke, LIKE saje..

24 comments:

  1. bener banget itu,, aq spendapat sama anda,, hehehe,, :D nice post friend,,

    ReplyDelete
  2. pd cha penting...sbb nk tentukan hubungan sama ada nk ke serius or memain je...

    ReplyDelete
  3. kalau tak nanti, masing-masing tak tahu perasaan sendirik. kan. kang syok sorang, yang sorang tak tahu, kan makan hati jwpn nyer. :)

    ReplyDelete
  4. perlu jgk lah..sebab klu tak declare..sdah ttu pasangan kita tertanya2..apakah statusnya..:)

    ReplyDelete
  5. Nak kahwin pun kene nikah kan? x kan la kena phm2 mcm dah jadi suami isteri walhal xde ikatan sah? couple pun same..declare..jgn syok sendiri..

    ReplyDelete
  6. perlu declare...senang nak celebrate anniversary...ngeee~ :D

    ReplyDelete
  7. yeszzz.....dclare itu prlu demi kbahgiaan bsame...hahaha...

    ReplyDelete
  8. ape kate x perlu declare2 utk kapel..tunggu je tok kadi declare kapel sah sbg suami isteri..lbh berkat insyaallah...declare mcm nie konfem xde yg makan atie...

    ReplyDelete
  9. wow!! soalan cukup mas.. hurm.. pada aku lak tengok pada orang gak. aku stuju kena declare dulu.. tapi tu time kalo betul2 cinta and bawak terus kawen sesuai r. klo umo mcm kita sekarang, aku setuju ngan adik ko.. tak perlu declare pun takpe sebab kita tak tentu lagi kekal dalam couple. esp untuk orang yang lom sedia nak kahwin(macam aku).. hehe.. so.. kte paham2 sndiri je r.. baru leh nampak keserasian^_^

    ReplyDelete
  10. bg atia mmg wajib declare.. nnti xdela dkatakan btepuk sbelah tgn jer.. x prlu syok cintan sorg2 jer.. huhuhu..

    ReplyDelete
  11. penting utk declare!
    sokong2..
    kaloxdeclare nt jdk skendel pulak..
    ekeke..
    yg penting lamaran.. ngehehe

    ReplyDelete
  12. nak declare??? jumpa mak ayah...bwk rombongan meminang...pastu baru declare :)

    ReplyDelete
  13. mestilah..klu x kite pon x tau status kite dear..=)

    ReplyDelete
  14. ermmm..dr pengalaman wa la kannn..kiteorg xpenah nk declare2 ni..perasaan tu dtg sndri n masing2 rase bdebar je ble jumpe..syok wooo!! hikhik..

    ReplyDelete
  15. mestilah kena..lau xmana kita tau..kan..kan.

    ReplyDelete
  16. kalo t0k nur eanye sgt2 lah penting.. sekurang2nye kite tahu perasaan die kat kite.. kalo kite je admirer kat die,tp die x..kan sush..dr citer nie mgingatkan nur kt s0meone yg jauh nun dcane...until now nur xthu pe perasaan die kat nur.. tgk cm die syg sgt kat nur,bile tnye die xnk ngaku..boleh dkatakan setiap gerak geri nur die nk thu.. hah !! cmne kalo jd cmnie??(kan susah).
    so kalo ttg pekataan DECLARE nie .. mmg teramat penting..hehe !Neway nice entry u have dear..

    ReplyDelete
  17. better declare la coz nnti di blakang ari xde timbul salah faam..just like what u said..but xyah ar menggedik sngt..cam sesetengah org yo2 oo je gi gtau at org "hey..i ngan dia k..jgn kcau"...1 kmpng..1 kampus..1 dunia un lau bleyh dia nk gtau..relax2 suda..

    ReplyDelete
  18. macam banyak pengalaman je ni..hehe
    terus terang tu perlu tapi nak lepas tembok malu tu agak sukar sikit..

    nice entry..^^,

    ReplyDelete
  19. sgt perlu!
    nanti kan byk salah paham :)

    ReplyDelete
  20. sory yer baru ade mase nk bg 'buah fikiran'...ha3

    okey...bg sye ''declare'' mmmg sgt pntg sebab kte nak taw gak kn org yg kte suke tue, ade hati tak kt kte..xnk la sy0k sengsorg pas2 kalu die gtaw yg tetibe die suke org laen kat kite tak ke kte sendiri yg kecewa tahap cipan...nak mula ber"couple" mmg mencabar n byk dugaan..dua2 pihak kena bg 100%comitment dan saling memahami baru la aman sesuatu perhubungan..

    kalau xde "declare" pulak...hubungan tue cam samar2..xtaw yg die jugak suke kt kte atau pon x..takut nnt kite bertepuk sebelah tangan...xke maluuuuuuuuuuu...heeee
    this is my opinion jerkkk...nk terima atau x terpulang pada diri msg2...okeyhhh!!!!!!

    ReplyDelete
  21. niceee. mesti lah kene declare. baru cinta and couple tu penuh makna.. tak syok sendiri. kan kan kan.. :))

    ReplyDelete
  22. owh.. macam tu ke.. ok2, tapi sebab single je.. jadi xnak pikir sangat pasal ni boleh x? ^^

    ReplyDelete
  23. KUMPULAN PUISI; mkaceh sayangg,,
    CHA; betul tu dear.. ;)
    MEMO; hee, sakit wo0o, mkn hati. x sedap.
    SYAFIQ; yupyupp. betull..
    ZALIN; ika sokong..
    MYRA; wah~ hehe..
    BBB; klau x bhgie gak camne..
    EIYMNAMIE; yang tu, mmg kena declare la. ataupun, akad..
    SHEZWAN; ika lak rase kapel orang dewasa yang xde declare2..
    GADIS MELAYU; ika pun, MESTI declare.
    EZY; hee~ btul tu dear..
    FAHRAIN; bkn kne kwn dlu ke?.
    EKA; sgt2 pnting kn..
    SELIPARBURUK; a'ah.. :)
    CURLY; mybe bagi laki, bnd ni remeh kot..
    BUNGA; btul, btul..
    NUR FANIEXS; mybe die ego kot yunk.. taknak ngaku yg die sygkn awk..
    AWATIF; hee~ declare ber2 je..
    ZACK; ika tak pndai bercinta la, sbb tu ika tnye..hikhik..
    AIN; btul..
    DYANZHA; bg ika pn sgt2 pnting declare tu,.
    EMILIANA; cinta n kapel penuh makna?.waah~
    KR; hee~ bole je...

    ReplyDelete