Tuesday, March 1, 2011

pegi mcd pakai kebaya ala ala saloma?

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

bayangkan ika pakai kebaya ketat ala ala saloma, pastu sanggul sebesar 5 inci, memakai kasut merah seperti lipstik yang merah menyala, jalan sambil menjinjit bakul di tangan kanan, dan memegang payung di tangan kiri berjalan seorang diri, pergi dari kedai ke kedai, pastu bertanyakan kerja kosong di mcd.agak agak, dorang nak layan tak ek?.ngee~

ok, cukup dengan permulaan yang memengarutkan tu. sebenanye ika tengah cari kerja. dah puas rasenye membesarkan badan yang tetap tak membesar ni. kawankawan lain semua dah merasa gaji, ika baru nak mencari. sudah puas membebani mama, kini tiba masa menyenangi.hee~. wishlist ika, banyak. banyaaakkk sangat. tapi, tak keje lagi. apedaaaa..kawankawan, doakan ika, k?..

banyak cara untuk kita cari kerja. samada kat intenet, atau g terus kat tempat tu, kat surat khabar pun ada. tips nak cari keje?.hahaha..bagi ika gelak dulu, k..sebab ika memang suka bagi tips yang sedikit info, ditambah sikit perasa dengan tips yang amat mengarut..

  • jangan memilih kerja.
  • apply walaupun anda fresh graduate, sebab kebanyakan majikan mengiklankan kerja yang memerlukan pengalaman. tapi, tak salah kalau mencuba.
  • menghadiri karier fair. 
  • email melambangkan komputer skill anda. email lak, bagi la email yang sopan mopan sikit, jangan la bagi email nabilacute@yahoo.com. tapi bagi la yang nabila.anwar@yahoo.com.. nampak formal sikit..
  • iklankan kat facebook, blog, twitter, ym, "kepada majikan majikan yang memerlukan pekerja seperti ika, sila hantarkan ke email ika atau datang interview ke rumah ika pada hari esok, jam 8pg sehingga ke 5ptg, gaji still bole nego, ok"..
  • korang pegang pakai baju yang ade tulis "please give me a job", pastu berdiri kat tepi jalan raya sambil buat muka kesian..hee~
ika tengah hantar resume kat 7 syarikat ni.. hope sangkut la salah satu selepas berbelas belas kali mintak.. hantar resume sambil jelingjeling kt blog ni..ade rezeki, dapat laa..takde, takde laa..

SEKIAN




kalau suke, LIKE saje..

7 comments:

  1. confirm dapat keje mcD ! HAHA

    nway , wish u luck . semoga dpt keje . hee :)

    ReplyDelete
  2. RINA; kompem dpt, jadi maskot, kawen ngn ronald..

    ReplyDelete
  3. keje je mane2 dulu..
    bkn sng nk dpt keje skrg ni..
    contohnye cam akak la..
    dh lame abes study tp smpai skrg xdpt keje tetap ag..
    sobssss

    ReplyDelete
  4. ha'a, ika pun igt nk camtu..tgk la nnt, mane dpt, g je..

    ReplyDelete
  5. tergelak tengok gambar yang last...
    (n_n)

    ReplyDelete
  6. OE; hee.. OE pun buat la cmtu, tau?..
    SHAFIQA; hee.. gud2..

    ReplyDelete