Wednesday, February 16, 2011

Tips Temuduga

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Hari ni ika nak conteng pasal temududa temuduga. Di suatu petang yang hening, dalam 2, 3 hari lepas, ika dapat 1 panggilan dari nombor yang tak dikenali, nombor tu dari area Shah Alam, nombor pejabat. Agak pelik la, sape yang tepon petangpetang camni kan.. 

Dia; Hello, selamat petang. Nxxxx Axxxx ke ni?
Saya; Hello. Petang. Ye, saya.
Dia; Cik ada buat permohonan di syarikat XYZ ke?
Saya; Ade, ada..
Dia; Cik dikehendaki datang pada 17 Feb, 9 pagi, boleh?
Saya; Bolehboleh.
Dia; Ok, terima kasih.
Saya; Samesame.

Ika penah la attend beberapa kali temududa temuduga, macammacam gaya, macammacam jenis soalan ada. Yang penting, kite kena kompiden, bak kate omputih. Ika nak share beberapa tips tips temuduga ni. Ni hanyalah berdasarkan pengalaman dan mengikut katakata encik google je. 

1. Palingpaling penting sekali, keyakinan diri, kompiden. Jangan jawab pape soalan ngan jawapan tak tau, ntah, dan sewaktu dengannya.
2. Double cek resume, dokumen dokumen penting. Resume mesti mau powerr..
3. Study. Kena la study sikitsikit pasal company yang bakal korang nak kerja tu. Pastu, peka sikit ngan pengetahuan am. Kadangkadang, penemuduga ni saje tanye soalan berkenaan ngan pengetahuan am ni. die nak tau korang ambik tau hal semasa tak.
4. Pemakaian, mesti sesuai ye korang korang. Jangan pakai slipper. Kalau yang free hair, ikat la rambut tu, bia nampak kemas. Tak nak la cite panjangpanjang, korang tengok gambar kat bawah ni, k..
5. Datang awal ke tempat kejadian temuduga. Jangan bia penemuduga tunggu kite.
6. Jangan makan atau minum dalam bilik temuduga. Jangan makan chewing gum, nampak cam tak sopan.
6. Ketuk pintu, masuk, senyummm. 
7. Bile penemuduga suruh masuk, baru masuk..
8. Duduk ngan betul, jangan duduk cam orang malas.
9. Panggil penemuduga dengan panggilan sepatutnya seperti cik, encik, puan, tuan. Jangan panggil bro, sis, derr, tu ngan kawankawan ley laa. Kalau penemuduga tu pmpuan, tapi tak sure dah kawin ke belum, just panggil cik je. 
11. Jangan potong percakapan penemuduga.
12. Dah abis temuduga, cakap la terima kasih. Kan ke sopan sikit tu.
13. Blah laaa.. Pe lagi..

Tu je kot. Kalau ade tertinggal sikitsikit tu, sori yep. Ika just ingat pengalaman lamalama je. Tapi, yang paling penting sekali, doa. Percaye pada rezeki Allah. Kalau ade rezeki, dapat la keje tu. Gud luck ye kawankawan. doakan ika berjaye esok. Ngee~

SEKIAN

kalau suke, LIKE saje..

6 comments:

  1. hye..salam kenal, follower no. 7..dah follow blog akak ker? Rugi tau kalau tak follow..

    ReplyDelete
  2. fuiyo0o, akak komen. rase rendah diri lak bile ade orang pemes komen. dah follow awal awal dah kak..

    ReplyDelete
  3. HAHA... temudaga dulu macam yembang kat kedai kopi...

    ReplyDelete
  4. A'IM; hee, tau tak pe. ika baru balik ni. adeyh, penat.

    ReplyDelete