Monday, February 28, 2011

mengantuk! mengantuk!

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

hurmm, ngantuknyee.. setelah beberape hari memperjuangkan diri melawan letih dan penat, dan hari ni masih lagi mengantuk dan penat, dan tetap akan rasa mengantuk dan penatt..hee~ ok, ika memang suke mengarut. layankan je..

disebabkan ika mengantuk tahap otromen tercekik bantal sampaikan keluar lampu kat dada, ika nak conteng fakta mengenai mengantuk. mengantuk bukan saje sebab tak cukup tido saje, tapi ade banyak lagi sebab seseorang manusia tu mengantuk. 


  • tak cukup tido. waktu tido bagi dewasa, 8-10jam. sebab pe tak cukup tido?. sebab syiok berblog walking, berfb, ym sampai malam malam..hee~
  • tido yang tak berkualiti.  kalau cukup waktu tido, tapi waktu tido yang tak berkualiti, tak ok gak. contohnye, tido pastu asyik terjaga tengah malam. pastu, dah terjaga tu, terus online.. 
  • badan terlalu letih. bile dah letih, memang ngantukkk, dapat tido, fuhh.. tak ingat duniaaa! tapi, kalau ika, kalau letih sangat, takley nak tido laaa.. pelik tak?..

macam biase, ika nak bagi tips mengong mengong. hahaa.. ni tips nak mengelakkan mengantuk.

  • kalau mengantuk time drive, pasang radio kuat kuat, korang nyanyi kuat kuat, kalau perlu, ajak orang kat kereta sebelah nyanyi gak..
  • kalau mengantuk time study,sila celup muka anda didalam baldi berisi air.
  • kalau time keje lak, bangun, pegi bilik bos, jerit kat bos, "saya pekerja berdedikasi!!" secara kuat kuat. kompem bos akan buat muka pelik. korang tak rase kelakar ke kalau die buat muka pelik?.. mesti kelakar kan, secara otomatik, korang akan gelak dan hilang ngantuk. pastu, sediakan siap sedia cari keje lain ye..
  • kalau dah ngantuk tahap otromen tu, try cabut bulu hidung.hahaa~ camne rupe korang time tu kan?.
  • ngantuk lagi?.. tanggal stokin korang, try cium..wangi kaannnn?..
  • kalau ngantuk gak, tido je laaaa...
hee~ ika ngantuk ni.. nak tido jap. ok ok, ika tak tido lasak lasak. cube untuk tido sesopan yang bole.hee~



SEKIAN

kalau suke, LIKE saje..

8 comments:

  1. coi!! bau stoking..sape punya tips ni..haha..x leh pakai..makin pening kepala ada la..

    ReplyDelete
  2. haha tak bole blah oke ika ;p
    iqa jenis tido pukul 2 bangun pukul 5.30 am.
    class 7-bila bila suka.haha.
    mcm da biasa.tp mcm tak letih.
    eh jap...xde pun tips minum kacip
    fatimah..?haha tett ;p

    ReplyDelete
  3. ROZUAN; hee~ ok la tu..kompem ilang ngantuk punye..
    SYAFIQA; kacip patimah?..hee, x sdap laa air tu..

    ReplyDelete
  4. hahahha.. funny la..
    tips 3 yg ke bawah xleyh pakai. eheh.

    ReplyDelete
  5. SUE; hee~ ika kan suke bg tips ngarut2..ngee~

    ReplyDelete
  6. hehhe... ada pula begitu...
    disebabkan oxygen tak cukup sampai ke otak, that's why kita mengantuk...
    hehhehe...
    (n_n)

    ReplyDelete
  7. TRIGGY; aik, dh ngntok?..
    OE; btul tu. pandaaiii..hee

    ReplyDelete