Wednesday, February 23, 2011

ganglion cyst

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

hye sumeee, ika nak conteng pasal ganglion cyst. ika cerita mengikut pengalaman ika, tambah dengan info daripada pakcik google kesayangan ika tu. bentuk die camni.

bile luruskan pergelangan tangan

 bile bengkokkan pergelangan tangan

die tak sakit langsung. tak perasan pun benda ni wujud kat pergelangan tangan ni. lame gak la die menapak kat situ. mulemule taknak cek kat sepital, (budak ni penakut sikit nak g cek kat sepital). tapi benda ni makin lame makin besar. pastu, bile mama ngan mr bekas kekasih asyik takut takutkan ika, ika beranikan diri gak, g cek. bile cek kat sepital biase, doctor bagi tarikh jumpe pakar orthopedik. ortho, bukan pasal tulang ke?. ika risau dah. dah pikir macammacam dah time tu.

sampai tarikh tu, dengan perasaan yang sangatsangat takut, tibetibe doctor suruh g surgical lak. surgical, pasal bedahbedah. ni antare dialog ika ngan doct tu.


DOC; ini die cyst.
IKA; bahaye tak doctor?.
DOC; ini die tak bahaye pun kalau u tak buang, cume takut makin besar je. die tak sakit pun. so, u nak buang ke?.
IKA; nak buang?. bile?. kat mane?. ade bius tak?
DOC; kite akan buat minor operation la disini. kite akan bius la..kite ade 2 cara untuk bedah. 1, sedut. 2, potong.
IKA; gulp..kalau macam ika ni, yang mana boleh?
DOC; kite cube yang sedut dulu. kalau tak boleh, baru kite potong.
IKA; hurmm, ok..waaa~ takott!

pembedahan kecil dilakukan. ika tak pandang pun, pandang tepi je. pastu doctor tu cakap, "sekejap ye dik, jarum tak cukup besar. kite ambik jarum besar sikit". ika curikcurik tengok, sekali nampak jarum tengah tegak berdiri bagaikan tiang bendera kat tangan ika tu.ngeri, kan?..hee~ pastu doctor tu tunjuk kat ika, pe bentuk cyst yang mendiami tangan ika tanpa rela tu. sikit info pasal cyst,

  • tak berjangkit
  • tak sakit.
  • kalau biar lame lame kadangkadang boleh jadi cancer.
  • takde sebab bole kena cyst ni.
taknak cyst lagi ! nanti doctor cucuk gune jarum lagi besarrr..hee~ pastu, doctor bagi tarikh rawatan lanjutan. tp, ika tak pegi pun..hahaha..

SEKIAN







kalau suke, LIKE saje..

11 comments:

  1. sebelum ni pun ibu OE kena macam ni jugak...
    kesian dia... kena potonglah dekat benda tu...

    OE tengok pun OE ngeri jugak...
    takut pun ada jugak...

    ReplyDelete
  2. Erkkk~ hampeh doktor bagitahu nak tukar jarum besar. Hahahah~ serius takut baca pasal cyst ni. Uwaa~ mintak-mintak dijauhkan.

    ReplyDelete
  3. OE; ika nasib baik x kena potong. kalau kena potonggg, ika sanggup biakan benda tu bermaharajalela kt tangan ika.waa~ takot wooo~
    YANA; yepyep, mintak dijauhkan.. ika pun xnk kena lagi. serikkk..

    ReplyDelete
  4. RAN; buang.. dh xde dh.. ngee~ hepy..

    ReplyDelete
  5. Nelly pernah kena ...
    dia sedut pakai picagari je .

    ReplyDelete
  6. ha'a, btul2..die gune picagari yang menyeramkan...

    ReplyDelete
  7. HAHAhahahahaaaa... ( hanya mampu gelak beguling2 tampa berkata apa2 )

    ReplyDelete