Monday, February 28, 2011

mengantuk! mengantuk!

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

hurmm, ngantuknyee.. setelah beberape hari memperjuangkan diri melawan letih dan penat, dan hari ni masih lagi mengantuk dan penat, dan tetap akan rasa mengantuk dan penatt..hee~ ok, ika memang suke mengarut. layankan je..

disebabkan ika mengantuk tahap otromen tercekik bantal sampaikan keluar lampu kat dada, ika nak conteng fakta mengenai mengantuk. mengantuk bukan saje sebab tak cukup tido saje, tapi ade banyak lagi sebab seseorang manusia tu mengantuk. 


  • tak cukup tido. waktu tido bagi dewasa, 8-10jam. sebab pe tak cukup tido?. sebab syiok berblog walking, berfb, ym sampai malam malam..hee~
  • tido yang tak berkualiti.  kalau cukup waktu tido, tapi waktu tido yang tak berkualiti, tak ok gak. contohnye, tido pastu asyik terjaga tengah malam. pastu, dah terjaga tu, terus online.. 
  • badan terlalu letih. bile dah letih, memang ngantukkk, dapat tido, fuhh.. tak ingat duniaaa! tapi, kalau ika, kalau letih sangat, takley nak tido laaa.. pelik tak?..

macam biase, ika nak bagi tips mengong mengong. hahaa.. ni tips nak mengelakkan mengantuk.

  • kalau mengantuk time drive, pasang radio kuat kuat, korang nyanyi kuat kuat, kalau perlu, ajak orang kat kereta sebelah nyanyi gak..
  • kalau mengantuk time study,sila celup muka anda didalam baldi berisi air.
  • kalau time keje lak, bangun, pegi bilik bos, jerit kat bos, "saya pekerja berdedikasi!!" secara kuat kuat. kompem bos akan buat muka pelik. korang tak rase kelakar ke kalau die buat muka pelik?.. mesti kelakar kan, secara otomatik, korang akan gelak dan hilang ngantuk. pastu, sediakan siap sedia cari keje lain ye..
  • kalau dah ngantuk tahap otromen tu, try cabut bulu hidung.hahaa~ camne rupe korang time tu kan?.
  • ngantuk lagi?.. tanggal stokin korang, try cium..wangi kaannnn?..
  • kalau ngantuk gak, tido je laaaa...
hee~ ika ngantuk ni.. nak tido jap. ok ok, ika tak tido lasak lasak. cube untuk tido sesopan yang bole.hee~



SEKIAN

kalau suke, LIKE saje..

Thursday, February 24, 2011

bila lelaki membebel

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

membebel, berleter sangatsangat sinonim dengan perempuan. tapi, camne lak kalau laki membebel?. rase cam nak cabutcabut je mulut orang tu, kan?. ika sendiri, tak suke bile kena bebel. urgghh! nyampah gile. cume, ika suke kalau orang bebel ngan ika, gune bahase yang ika tak paham. haha.. bebel la sampai minggu depan pun, ika sanggup dengar. bebel la bahase arab ke, bahase cine ke, bahase tamil ke, bahase jawe ke, takde hal punye..

wahai lelaki lelaki kat luar sane yang suke membebel, takyah la bebel bebel.. kang daripada macho, terus jadi hanco. daripada mak mertua nak jadikan menantu, terus jadi hantu. yela, mak joyah tu dah lame pegang tittle ratu membebel, tibetibe ade orang nak potong line die lak. mane bolehhh..

tips untuk laki yang suke membebel.

  • awak record pe yang die bebel tu, pastu bile die dah ok, awak bagi die dengar balik pe yang die bebel tu. tengok, pening tak kepale die.
  • same cam kat atas tu, record pe yang die bebel, burn kat cd. agakagak die nak bebel lagi, terus pasang cd tu kuatkuat.
  • pastu, mase hari jadi die, awak hadiahkan die lip ice. cakap kat die, "sebelum u nak membebel panjangpanjang, u pakai lip ice ni, baru la seksi lips u, i suke"..
SEKIAN


kalau suke, LIKE saje..

Wednesday, February 23, 2011

ganglion cyst

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

hye sumeee, ika nak conteng pasal ganglion cyst. ika cerita mengikut pengalaman ika, tambah dengan info daripada pakcik google kesayangan ika tu. bentuk die camni.

bile luruskan pergelangan tangan

 bile bengkokkan pergelangan tangan

die tak sakit langsung. tak perasan pun benda ni wujud kat pergelangan tangan ni. lame gak la die menapak kat situ. mulemule taknak cek kat sepital, (budak ni penakut sikit nak g cek kat sepital). tapi benda ni makin lame makin besar. pastu, bile mama ngan mr bekas kekasih asyik takut takutkan ika, ika beranikan diri gak, g cek. bile cek kat sepital biase, doctor bagi tarikh jumpe pakar orthopedik. ortho, bukan pasal tulang ke?. ika risau dah. dah pikir macammacam dah time tu.

sampai tarikh tu, dengan perasaan yang sangatsangat takut, tibetibe doctor suruh g surgical lak. surgical, pasal bedahbedah. ni antare dialog ika ngan doct tu.


DOC; ini die cyst.
IKA; bahaye tak doctor?.
DOC; ini die tak bahaye pun kalau u tak buang, cume takut makin besar je. die tak sakit pun. so, u nak buang ke?.
IKA; nak buang?. bile?. kat mane?. ade bius tak?
DOC; kite akan buat minor operation la disini. kite akan bius la..kite ade 2 cara untuk bedah. 1, sedut. 2, potong.
IKA; gulp..kalau macam ika ni, yang mana boleh?
DOC; kite cube yang sedut dulu. kalau tak boleh, baru kite potong.
IKA; hurmm, ok..waaa~ takott!

pembedahan kecil dilakukan. ika tak pandang pun, pandang tepi je. pastu doctor tu cakap, "sekejap ye dik, jarum tak cukup besar. kite ambik jarum besar sikit". ika curikcurik tengok, sekali nampak jarum tengah tegak berdiri bagaikan tiang bendera kat tangan ika tu.ngeri, kan?..hee~ pastu doctor tu tunjuk kat ika, pe bentuk cyst yang mendiami tangan ika tanpa rela tu. sikit info pasal cyst,

  • tak berjangkit
  • tak sakit.
  • kalau biar lame lame kadangkadang boleh jadi cancer.
  • takde sebab bole kena cyst ni.
taknak cyst lagi ! nanti doctor cucuk gune jarum lagi besarrr..hee~ pastu, doctor bagi tarikh rawatan lanjutan. tp, ika tak pegi pun..hahaha..

SEKIAN







kalau suke, LIKE saje..

msg otromen sebelum tido

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

malam ni ika nak conteng mengenai tido. ika yang menganggur ni, tido biasenye kul 1, bangun kul 10. hahaa~ kompem kene reject ni. hee~ sebelum tido, ika akan cuci muke n ape ape yang patut, belek belek hp, pikir pe nak buat esok, BERANGAN, baru dapat tido. penat camne pun, mesti berangan dulu. ika amat amat senang terjage, even hp vibrate pun.  korang nak tau?. 

  • mase kite tengah tido nyenyak, nafas, dengupan jantung, n tekanan darah kite menjadi rendah.
  • suhu badan kita menurun secara drastik sekitar kul 4 pagi. pastu akan normal balik bile matahari terbit.


sebelum tido, mestilah buat camni.
  • telepon doremon, suruh die berhentikan mase sampai korang puas tido.
  • jogetjoget atas katil cam mr. bean.
  • msg otromen, suruh jage keselamatan dunie mase korang tengah tido.
  • ok, baru bole tido.ngee~
ok, budak ni memang suke mengarut bile die mengong. hee~ ika nak tido dah ni. ika perlukan waktu tido yang cukup untuk membuatkan diri membesar dengan sihat dan kuat..nak berangan pe ek malam ni?.. hee~ nyte all..

nak tido tonggeng tonggeng cam garfield ni.

SEKIAN

kalau suke, LIKE saje..

Monday, February 21, 2011

menang myvi LE pink dekat peraduan gores & menang

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

haa, nak tau?! ika menang gores dan menang, dapat hadiah perodua myvi LE ala ala ladies gitu. cam tau tau je ika suke wane pink kan?. tak sangke lak, rezeki datang bergolek golek, tibetibe ade orang datang umah, suruh gores, ika gores la. sekali.... mak aih, myvi beb.. rezeki rezeki...

dialog di atas adallah rekaan semata mata, takde kena mengena ngan cik rokiah sebelah rumah atau mr. mutusamy belakang rumah. ngee~

tengah kekeringan idea tadi, sedang ika makan nasi berlaukkan telur goreng beserta kicap, ika terdengar suara seseorang memekik mekik memberi salam. tanpa lengah lagi, ika bertanya kepadanya, "ye, nak pe?", setelah die memperkenalkan dirinya, ika berasa cemas lalu memanggil mama dengan penuh kesopanan dan keayuan.
oh, salesman rupanya. ingatkan sape. (sile bace dengan penuh emosi serta sandiwara).

pe kena mengena salesman dengan agen gores dan menang ni?.same je, dua dua datang rumah orang, pusingpusing cerita, sampai kite terpedaya, especially orangorang tua yang duduk kampung, pedalaman.

ika ade 1 pengalaman, dulu ade cine perempuan datang rumah, die bagi gores dan menang, mase tu tak kecoh lagi la pasal gores menang ni penipu. die suruh mama pilih 1 antare 4 kad gores tu, mama pun gores, mama menang kerusi urut yang harga beribu riban gak la.. mase mama borakborak ngan orang tu, adik ika ambik semua kad kad tu, mase tu adik kecik lagi, 4 tahun kot. 

bile die perasan kad gores tu hilang, die gelabah. die kate, "habis la i kena marah dengan bos, kena buang kerja". bile die dah balik, kitorang tanye adik, mane kad tu. bile kitorang gores semua kad tu, semua hadiah yang same daa... ntah pape..korang penah ade pengalaman kena tipu tak?.


SEKIAN

kalau suke, LIKE saje..

Saturday, February 19, 2011

lego zaman kini

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

hari minggu yang indah, bersama supupu tersayang ngan adik, melayan diorang main lego. ntah pe benda yang kitorang buat. nak kate buat kereta, bukan kereta. nak kate buat lori pun bukan. dulu kecikkecik selalu la main lego ni. kalau mulemule beli, lego tu ade 88 pieces, 2 minggu lepas tu, tinggal la 18 pieces. ntah manemane merate, kalau bole buat makan kan best. kompem takde hilang punye.. hee.. kalau hilang pun, tau la kemane peginye. kompem ke dalam perut. ngee~

kalau dulu, lego just mainan, sekarang ni, lego datang dalam macammacam bentuk. tengok gambar yang ika curik dari  pakcik google ni.

mp3
pendrive
mp4

kamera

kitorang pun berangan la nak buat lego cantikcantik, jom tengok pe yang kitorang dah buat. tadaaaa...

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


hee~ cantik tak?. baik korang kate cantik. kalau tak, taknak kawan! agaknya, ape la rupe lego zaman cucu cicit kite nanti?..pikirpikirkan..

SEKIAN

kalau suke, LIKE saje..

Friday, February 18, 2011

Mr Bekas kekasih

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

WARNING - contengan kali ni, menjerumus kepada kisah cintan cintun Ika yang lame dulu yang bole menyebabkan korang kembang tekak jika membacenye (ayat takley bla, haha)... jadi, kalau korang rase cam tak berminat nak bace, takpe. cukup la ika kate yang kitorang dah break sejak 5jun10 hari tu setelah kapel 12sept07. hampir 3 tahun. tapi, takde jodoh kot. sekarang die ngan life die, ika ngan life ika. 

pesanan untuk Mr. Bekas Kekasih,
awk bace ke blog ni?. malu tau. hee.. pape pun, cmne awk knal sy 4 tahun lps, cmni la sy. tak penah berubah. tak penah lupe awk wlaupun ....... sy sntiase ade time ssh sng awk tau.. doakn sy kuat k awk.. dah laaa, tak nak cakap panjang panjang. nanti nangis. yang penting awk tau hati sy cmne, kn?

pesanan untuk bakal kekasih, 
awk, mesti awak tengah cari tulang rusuk awak yang ade kat saya ni kan. awak jangan risau k, saya janji saya akan jaga die macam saya bakal jaga awak nanti. awak dah ready nanti, jumpa saya, k. saya terima baik buruk awak. saya akan serahkan hati saya untuk awak. saya tunggu awak dengan saba, sampaila DIE temukan kite..

SEKIAN


kalau suke, LIKE saje..

Wednesday, February 16, 2011

Tips Temuduga

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Hari ni ika nak conteng pasal temududa temuduga. Di suatu petang yang hening, dalam 2, 3 hari lepas, ika dapat 1 panggilan dari nombor yang tak dikenali, nombor tu dari area Shah Alam, nombor pejabat. Agak pelik la, sape yang tepon petangpetang camni kan.. 

Dia; Hello, selamat petang. Nxxxx Axxxx ke ni?
Saya; Hello. Petang. Ye, saya.
Dia; Cik ada buat permohonan di syarikat XYZ ke?
Saya; Ade, ada..
Dia; Cik dikehendaki datang pada 17 Feb, 9 pagi, boleh?
Saya; Bolehboleh.
Dia; Ok, terima kasih.
Saya; Samesame.

Ika penah la attend beberapa kali temududa temuduga, macammacam gaya, macammacam jenis soalan ada. Yang penting, kite kena kompiden, bak kate omputih. Ika nak share beberapa tips tips temuduga ni. Ni hanyalah berdasarkan pengalaman dan mengikut katakata encik google je. 

1. Palingpaling penting sekali, keyakinan diri, kompiden. Jangan jawab pape soalan ngan jawapan tak tau, ntah, dan sewaktu dengannya.
2. Double cek resume, dokumen dokumen penting. Resume mesti mau powerr..
3. Study. Kena la study sikitsikit pasal company yang bakal korang nak kerja tu. Pastu, peka sikit ngan pengetahuan am. Kadangkadang, penemuduga ni saje tanye soalan berkenaan ngan pengetahuan am ni. die nak tau korang ambik tau hal semasa tak.
4. Pemakaian, mesti sesuai ye korang korang. Jangan pakai slipper. Kalau yang free hair, ikat la rambut tu, bia nampak kemas. Tak nak la cite panjangpanjang, korang tengok gambar kat bawah ni, k..
5. Datang awal ke tempat kejadian temuduga. Jangan bia penemuduga tunggu kite.
6. Jangan makan atau minum dalam bilik temuduga. Jangan makan chewing gum, nampak cam tak sopan.
6. Ketuk pintu, masuk, senyummm. 
7. Bile penemuduga suruh masuk, baru masuk..
8. Duduk ngan betul, jangan duduk cam orang malas.
9. Panggil penemuduga dengan panggilan sepatutnya seperti cik, encik, puan, tuan. Jangan panggil bro, sis, derr, tu ngan kawankawan ley laa. Kalau penemuduga tu pmpuan, tapi tak sure dah kawin ke belum, just panggil cik je. 
11. Jangan potong percakapan penemuduga.
12. Dah abis temuduga, cakap la terima kasih. Kan ke sopan sikit tu.
13. Blah laaa.. Pe lagi..

Tu je kot. Kalau ade tertinggal sikitsikit tu, sori yep. Ika just ingat pengalaman lamalama je. Tapi, yang paling penting sekali, doa. Percaye pada rezeki Allah. Kalau ade rezeki, dapat la keje tu. Gud luck ye kawankawan. doakan ika berjaye esok. Ngee~

SEKIAN

kalau suke, LIKE saje..

Tuesday, February 15, 2011

Salam Maulidur Rasul..

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


Salam Maulidur Rasul kepada semua kawankawan ika yang beragama islam. Maulidur Rasul bermaksud kelahiran nabi kita, Nabi Muhammad s.a.w. Dalam kalendar islam, tarikh hari ni adelah 12 Rabiul Awal. Teringat mase kecikkecik dulu, masuk nasyid, banyak sangat lagu pasal rasul. Salah satunya, lagu ni. Ehemm ehemm, test suare dulu.

12 Rabiul Awal lahirlah seorang manusia,
Tika di lahirkan ibunya, semua makhluk rasa gembira.
Nabi di utus memimpin umat, datang bersama kitab Al Quran.

Lagi?. Tak ingat laa. Sape penah dengar lagu ni, sila angkat kaki. Dulu mase sekolah agama, mesti ade perarakan. Time tu pakai baju kurung cantikcantik, berarak sambil bace selawat. Nabi kita, sorang pemimpin yang disegani, dihormati. Banyak perjuangan dan pengorbanan yang baginda buat untuk kepentingan orang islam. Sampaikan baginda nak wafat pun, baginda ingat umat umatnya. Betapa mulianya nabi kita, kan?. 

Tapi, jangan ingat nabi time Maulidur Rasul je, k. Kite kena selalu ingat nabi kite. Banyakkan selawat ye kawankawan. Maaf kalau tersalah kate, hanye mengingatkan kawankawan dan diri sendiri je..

Sampai sini saje contengan ika hari ni, 

SEKIAN.

kalau suke, LIKE saje..

Monday, February 14, 2011

katakan tidak pada hari valentine.

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Hari ni, ika nak bebel pasal valentine day. Ika tak penah pun sambut menatang ni, dulu mase dengan Mr. bekas kekasih pun memang tak penah sambut sampai la sekarang ni. Sekarang ramai yang ikutikut trend barat, sambut valentine ni. Pe yang dorang dapat ek?. Ntah laa.. Lagipun, " cinta dan kasih sayang ditunjukkan setiap hari, bukan setahun sekali ". Daripada sambut valentine ni, baik sambut maulidur rasul esok.. Kenapa kita perlu katakan tidak pada hari valentine?.
  • Bukan budaya @ cara kita.
  • Kenapa perlu ikut cara barat?. Kita kan ade care sendiri camne nak hargai orang yang kite sayang.
  • Korang kenal ke St. Valentine tu sape, sampai nak ingat ingat tarikh die mati lak.
  • Pe pekdah yang korang dapat?

Ok la, sampai sini je ika nak bebel. Entry sikit je, tapi cukup jelas kot motif ika. Ingat ye kawankawan, katakan tidak pada rokok valentine. Mungkin ika ade tersalah taip, tersilap kata, mohon maaf k.. Hanya insan biasa yang tak lari dari kesilapan. 

SEKIAN.



kalau suke, LIKE saje..